قرص اسپیرونولاکتون چیست؟ (عوارض قرص اسپیرونولاکتون)

به گزارش پرسینا بلاگ، قرص اسپیرونولاکتون (Spironolactone) جهت درمان لنف ادم یا همان ورم اندام ها در اثر بیماری های کبدی، مسائل کلیوی یا نارسایی قلبی تجویز می گردد

قرص اسپیرونولاکتون چیست؟ (عوارض قرص اسپیرونولاکتون)

خبرنگاران | سرویس سلامت - اگر قصد مصرف قرص اسپیرونولاکتون را دارید بهتر است با اطلاعات دارویی آن آشنایی کافی داشته باشید. هر دارویی اگر درست مصرف نشود ممکن است عوارض ناخواسته ای را به فرد تحمیل کند.

قرص اسپیرونولاکتون چیست؟قرص اسپیرونولاکتون (Spironolactone) جهت درمان لنف ادم (در اصطلاح علمی ورم اندام ها) در اثر بیماری های کبدی، مسائل کلیوی یا نارسایی قلبی تجویز می شود. اسپیرونولاکتون با افزایش حجم ادرار ،دفع آب را افزایش می دهد و در نتیجه ورم کاهش می یابد. اسپیرونولاکتون یک داروی ادرار آور حافظ پتاسیم می باشد و برخلاف سایر داروهای ادرار آور این دارو سبب کاهش پتاسیم بدن بیمار نمی شود.

چنانچه از قرص اسپیرونولاکتون به منظور کاهش فشار خون استفاده می کنید توجه داشته باشید که این دارو فشار خون را درمان نمی کند و فقط می تواند آن را کنترل کند و ممکن است استفاده از این دارو برای بعضی از افراد تا خاتمه عمر ضروری باشد.

این دارو به صورت قرص های 25 تا 100 میلی گرمی موجود است. قرص اسپیرونولاکتون دارای نام های تجارتی آلداکتون و کانرنول و لوویون می باشد.

موارد مصرف، عوارض و تداخل دارویی

موارد مصرف درمان ادم (خیز یا ورم)

درمان هایپرتانسیون (فشار خون بالا)

درمان هیپرآلدوسترونیسم اولیه

درمان هیپوکالمی ناشی از دیورتیک ها

درمان نارسایی احتقانی قلب، سیروز کبد یا اختلال کلیوی

عوارض سردرد، تهوع، استفراغ، بی اشتهایی، اسهال، کاهش توانایی جنسی، عظیم شدن پستان ها، بی نظمی قاعدگی، کسالت، اغتشاش شعور، بثورات جلدی، افزایش پتاسیم خون، کاهش سدیم خون، مسمومیت کبدی و نرمی استخوان
تداخل دارویی داروهایی که سبب سرگیجه یا کاهش فشار خون می شود، داروهای ضد درد، داروهای ضد اضطراب یا تشنج، مکمل های پتاسیم، داروهای حاوی پتاسیم مثل پنی سیلین، داروهای ضدهیپرتانسیون، داروهای بیهوشی، مهارکننده های ACE

مقدار و نحوه مصرفمیزان مصرف این دارو با توجه به نوع بیماری و همچنین خصوصیات فرد بیمار متفاوت است و حتما باید طبق نظر پزشک معین شود. مقدار مصرف روزانه این دارو از 25 تا 200 میلی گرم متغیر است. اگر این دارو را به صورت یک بار در روز مصرف می کنید بهتر است آن را صبح ها بهره ببرید تا از افزایش دفع ادرار در طول شب در امان باشید. به طور معمول میزان مصرف این دارو برای درمان بیماری ادم (خیز یا ورم) به توضیح زیر می باشد:

  • میزان مصرف دارو در عظیمسالان: روزانه 25 تا 200 میلی گرم به میزان 2 تا 4 دوز تا 5 روز و ادامه میزان مصرف 75 تا 400 میلی گرم در روز در 2 تا 4 دوز تقسیم شده.
  • میزان مصرف دارو در بچه ها: مصرف روزانه این دارو را می توانید با 1 تا 3 میلی گرم (به ازای هر کیلوگرم از وزن بدن کودک) با 2 تا 4 دوز آغاز کنید و سپس دوز دارو را بعد از 5 روز می توانید تا 3 برابر مقدار دوز در مرحله آغاز افزایش دهید.

توجه: نوشیدن الکل می تواند بعضی از عوارض جانبی اسپیرونولاکتون را افزایش دهد.

توجه: مصرف بیش از حد می تواند موجب دهیدراسیون (کم آبی بدن) و اختلالات الکترولیت شود.

نکاتی که در ارتباط با مصرف این دارو باید بدانید

  1. مصرف این دارو را باید حتی بعد از احساس بهبودی ادامه دهید.
  2. قرص اسپیرونولاکتون را بهتر است همراه با غذا و یا بعد از وعده غذایی خود مصرف کنید.
  3. از آنجا که این دارو می تواند در عملکرد داروهای دیگر در بدن اختلال ایجاد کند ضروری است پیش از آغاز مصرف لیستی از کلیه داروهای مصرفی خود در اختیار پزشک یا داروساز خود قرار دهید. در صورت بارداری در صورت وجود مسائل کلیوی و غدد آدرنال (فوق کلیوی)، پزشک خود را آگاه نمایید.
  4. سابقه هرگونه حساسیت دارویی را به پزشک خود اعلام کنید.
  5. در صورت فراموشی یک نوبت مصرف دارو به محض یادآوری، آن را مصرف نمایید اما در صورتی که از ساعت 6 عصر گذشته باشد، دارو را مصرف نکنید و نوبت بعدی را طبق برنامه قبلی مصرف نمایید.
  6. به علت اینکه اسپیرونولاکتون حافظ پتاسیم در بدن می باشد درصورت مصرف طولانی با دوز بالا، مصرف غذاهای غنی از پتاسیم را مانند نمک های حاوی پتاسیم یا کم سدیم، هندوانه، سیب زمینی، موز، سویا، کدو حلوایی، آلو و... را محدود کنید تا سطح پتاسیم خون افزایش نیابد.
  7. مصرف این دارو در خانمها ممکن است موجب تغییرات در دوره ماهانه و تغییرات هورمونی مربوط به آن از جمله نامنظم شدن قاعدگی، ریزش موهای زاید، دل پیچه، تغییر خلق و خو، قرمزی پوست و... شود. در صورتی که این مسائل برای شما بوجود آمد، به پزشک خود اطلاع دهید.
  8. مصرف داروی اسپیرنولاکتون بر روی جنین، خصوصا جنین پسر عوارض بدی می تواند داشته باشد. لذا حتما باید حداقل 3 ماه پیش از بارداری قطع شود. بنابراین خانم ها در سنین باروری که تحت درمان با این دارو می باشند باید یک روش موثر پیشگیری از بارداری طبق نظر پزشک خود در پیش بگیرند.
  9. تا معین شدن پاسخ به دارو، از انجام فعالیت های مخاطره آمیز، مانند رانندگی، خودداری کنید.
  10. بیماران سالخورده به اثر مدر دارو مستعدتر بوده و برای جلوگیری از ترشح بیش از حد ادرار ممکن است به مقادیر کمتر دارو نیاز داشته باشند.
  11. شیردهی در دوران مصرف این دارو توصیه نمی شود.
  12. این دارو می تواند نتایج غیر معمولی را با آزمایش های پزشکی خاص ایجاد کند. به هر دکتری که مراجعه می کنید بگویید از قرص اسپیرونولاکتون استفاده می کنید.
  13. از جایگزین های نمکی یا محصولات لبنی کم سدیم حاوی پتاسیم استفاده نکنید. این محصولات می توانند باعث افزایش سطح پتاسیم شما در هنگام مصرف اسپرینولاکتون شوند.
  14. نمک زیاد بدن باعث حفظ آب در بدن می شود، که ممکن است اثر بخشی این دارو را کاهش دهد.

توصیه ها و مراقبت های پرستاری

  • انجام آزمایشات خون برای آنالیز نمک های موجود درخون مانند سدیم و پتاسیم در مدت درمان با داروهای ادرار آور بسیار مهم است.
  • مراقب اسیدوز متابولیک هیپرکلرمیک باشید.
  • خاصیت تومورزایی دارو در حیوانات ثابت شده است.

آژانس مسافرتی: دور زمین | سفر به دور زمین هیچوقت اینقدر آسون نبوده! تور لحظه آخری، تور ارزان، اروپا، تور تایلند، تور مالزی، تور دبی، تور ترکیه

منبع: setare.com
انتشار: 23 مرداد 1400 بروزرسانی: 23 مرداد 1400 گردآورنده: persinablog.ir شناسه مطلب: 6220

به "قرص اسپیرونولاکتون چیست؟ (عوارض قرص اسپیرونولاکتون)" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "قرص اسپیرونولاکتون چیست؟ (عوارض قرص اسپیرونولاکتون)"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید