نکات غذایی آسان، به صرفه و سالم در دوران شیوع بیماری کرونا
به گزارش پرسینا بلاگ، امروزه شیوع بیماری کرونا زندگی را برای خانواده ها در سراسر جهان با چالش روبرو نموده است. با بسته شدن مدارس و مهدکودک ها والدین زیادی در این روزها مجبور به ماندن در خانه و مراقبت از بچه ها، کار تمام وقت و انجام مسئولیت های دیگر می شوند. یکی از چالش های روزانه برای خانواده این است که برای شام چه غذایی درست کنم؟
به گزارش خبرنگاران به نقل از unicef،
خرید مواد غذایی با وحشت و هراس و اختلال در سیستم تامین غذا به معنی مشکل در یافتن برخی از اقلام غذایی، سختی های بیشتری را به خانواده ها تحمیل می نماید. برای تعداد زیادی از افراد، بیکاری و از دست دادن درآمد، خرید مواد غذایی را نیز با چالش بیشتری روبرو می نماید.
در این زمان ممکن است، والدین تهیه غذا با استفاده از غذاهای فرآوری شده را به عنوان سریع ترین و کم هزینه ترین روش برای تغذیه خانواده انتخاب نمایند، این در حالی است که جایگزین های غذایی سالم، ارزان، مناسب و راحت هم در دسترس هستند. در اینجا به ذکر پنج روش برای کمک به تغذیه بچه ها به منظور تنظیم برنامه غذایی متنوع و مغذی که می تواند رشد و تکامل آنها را تامین کند و هم چنین عادات غذایی سالم را در آنها پایه گذاری کند، می پردازیم.
5 نکته برای تغذیه سالم
1. به اندازه کافی میوه و سبزی بخورید
در زمان قرنطینه خرید، ذخیره و پخت سبزی های تازه خانواده ها را با چالش روبرو می نماید؛ مخصوصا زمانی که به والدین توصیه می گردد رفت و آمد بیرون از منزل را محدود نمایند. اما آنچه اهمیت دارد این است که در صورت امکان باید از مصرف مقدار کافی میوه ها و سبزی ها در برنامه غذایی بچه ها اطمینان حاصل کرد. از این رو، هر زمان امکان تهیه محصولات تازه وجود دارد، حتما آنها را تهیه و مصرف کنید. هم چنین، میوه ها و سبزی ها می توانند بصورت منجمد هم مورد استفاده قرار گیرند، که در این صورت هم بیشتر مواد مغذی و طعم آنها حفظ می گردد. می توانید با استفاده از سبزی ها مقدار متنابهی از انواع سوپ، خورشت و غذاهای دیگری را تهیه کنید تا مواد غذایی مذکور برای مدت زمان طولانی تری باقی بمانند و بتوانید با آنها انواع غذاهای دیگر را در روزهای آینده درست کنید. علاوه بر این، می توانید در صورت امکان آنها را منجمد کنید و در زمان احتیاج بسرعت گرم و مصرف کنید.
2. زمانی که محصولات تازه در دسترس نیستند می توانید محصولات کنسرو شده یا خشک شده را جایگزین کنید
همیشه بهترین انتخاب استفاده از محصولات تازه است؛ اما زمانی که آنها در دسترس نباشند، جایگزین های سالم دیگری وجود دارند که به راحتی می توانند نگهداری و تهیه شوند.
کنسرو حبوبات، مانند لوبیا و نخود، می تواند مقادیر زیادی مواد مغذی برای بدن تامین کند و برای مدت طولانی مثلا ماه ها و یا حتی سال ها نگهداری و در غذاهای مختلف به صورت متفاوت استفاده گردد. کنسرو ماهی های چرب مانند ساردین و سالمون غنی از پروتئین، اسیدهای چرب امگا 3 و انواع ویتامین ها و املاح معدنی هستند. مواد غذایی مذکور می توانند بصورت سرد در انواع ساندویچ ها، سالادها یا با ماکارونی و یا بصورت قسمتی از وعده غذایی گرم بطور پخته مصرف شوند.
کنسرو سبزی ها مانند گوجه فرنگی، در مقایسه با محصول تازه ویتامین های کمتری دارد؛ با وجود این، زمانی که سبزی های تازه یا منجمد شده به سختی یافت می شوند کنسرو سبزی ها می تواند انتخاب مناسبی باشد.
محصولات غذایی خشک مانند انواع لوبیا، حبوبات و غلات مانند عدس، لپه، برنج و کینوا همگی محتوی مواد مغذی هستند. این مواد غذایی خوش طعم و نسبتا ارزان، خاصیت سیرنمایندگی بالایی دارند و می توان آنها را در طولانی مدت نیز نگهداری کرد. جو دوسر پخته شده با شیر یا آب می تواند یک انتخاب غذایی سالم برای صبحانه باشد و یا این که می توان آن را با ماست و تکه های میوه یا کشمش مصرف کرد.
3. میان وعده های سالم را ذخیره کنید
بچه ها برای این که بتوانند در کل روز فعال باشند باید در طی روز یک یا دو میان وعده بخورند. به جای این که به بچه ها میان وعده های شور یا شیرین بدهید، از جایگزین های سالم تر مانند: خشکبار، پنیر، ماست (ترجیحا ماست ساده و غیر میوه ای)، تکه های میوه و یا میوه خشک، تخم مرغ سفت شده، یا انتخاب های سالم دیگر بهره ببرید. مواد غذایی مذکور، مغذی و سیرنماینده هستند و به ایجاد و پایه گذاری عادت های غذایی سالم در طول زندگی کمک می نمایند.
4. مصرف غذاهای فرآوری شده را محدود کنید
از آنجایی که ممکن است مصرف مواد غذایی تازه همیشه امکان پذیر نباشد، سعی کنید میزان مصرف غذاهای فرآوری شده در سبد خریدتان را کاهش دهید. غذاهای آماده به مصرف، میان وعده های آماده و بسته بندی شده و دسرها اغلب محتوی مقادیر زیادی اسیدهای چرب اشباع شده، قند و نمک هستند. اگر مجبور هستید غذاهای فرآوری شده خریداری کنید به برچسب تغذیه ای آن دقت کنید و سعی کنید مواردی را انتخاب کنید که محتوی مقادیر کمتری ازاین مواد باشند (میزان قند، چربی، و نمک آنها در برچسب غذایی به رنگ قرمز نباشد). هم چنین، سعی کنید تا حد امکان از مصرف نوشیدنی های شیرین شده اجتناب کنید و به جای آن مقادیر زیادی آب بنوشید. افزودن تکه های میوه و سبزی مانند: لیمو ترش، خیار، یا انواع توت ها (مانند توت فرنگی یا توت سفید) به آب بهترین راه برای افرودن طعم دلنشین به آن است.
5. سعی کنید پخت و پز و خوردن را به فعالیتی سرگرم نماینده و معنادار در لیست کارهای روزانه خانواده تبدیل کنید
پخت و پز به همراه خوردن غذا روش جالبی برای ایجاد عادات روزمره سالم، تقویت ارتباطات خانوادگی و فعالیتی سرگرم نماینده است. در صورت امکان از بچه ها بخواهید که در تهیه غذا به شما کمک نمایند؛بچه ها خردسال می توانند در شستن یا مرتب کردن مواد غذایی کمک نمایند، در حالی که بچه ها بزرگتر می توانند در فعالیت های پیچیده تری مشارکت داشته باشند مثلا در آماده کردن میز غذا شما را کمک نمایند. سعی کنید تا حد امکان کل خانواده در یک زمان تعیین غذا بخورید، ایجاد چنین عادتی می تواند در کاهش اضطراب بچه ها در این شرایط استرس آور مفید باشد.
نکاتی در خصوص بهداشت مواد غذایی در زمان شیوع بیماری کرونا:
با وجود این که تا به امروز هیچ مدرکی دال بر ارتباط غذا یا بسته های غذایی با انتقال ویروس کرونا یافت نشده است، این احتمال وجود دارد که افراد در تماس با سطوح یا اشیاء آلوده به ویروس و سپس لمس صورت شان، به ویروس مبتلا شوند. البته این خطر زمانی بیشتر می گردد که افراد در تماس نزدیک با افراد دیگر در هنگام خرید اقلام مورد احتیاج و یا دریافت مواد غذایی ارسالی توسط پیک قرار می گیرند. گفتنی است که به منظور پیشگیری از بیماری های با منشاء غذایی، رعایت نکات بهداشتی در زمان تهیه و پخت مواد غذایی همیشه لازم است.
بعد از خرید اقلام غذایی، پاکت و یا کارتن غیر ضروری آنها را جدا و درسطل زباله دردار بریزید. ظرف کنسرو مواد غذایی را می توانید قبل از بازکردن یا ذخیره کردن آنها ضد عفونی کنید. سپس، دستها را با آب و صابون به مدت حداقل 20 ثانیه بشویید یا بلافاصله بعد از تماس با سطوح یا ظروف آلوده آنها را با محلول یا ژل بر پایه الکل ضد عفونی کنید.
محصولات بسته بندی نشده مانند سبزی ها و میوه ها را می توان بطور کامل با آب روان شست و سپس ضدعفونی کرد.
نکاتی کلی برای رعایت بهداشت مواد غذایی:
- قبل از تهیه هر گونه غذا دست ها را بطور کامل با آب و صابون به مدت حداقل 20 ثانیه بشویید.
- در هنگام تهیه گوشت و ماهی پخته نشده از تخته آشپزی جداگانه بهره ببرید.
- مواد غذایی را تا درجه حرارت توصیه شده بپزید.
- در صورت امکان، مواد غذایی فاسد شدنی را در یخچال یا فریز نگهداری کنید و به تاریخ انقضاء مواد غذایی توجه کنید.
- سعی کنید به جامانده مواد غذایی را بازیافت کنید و یا به شیوه مناسب و بهداشتی بسته بندی نموده و سپس دور بریزید. از انباشته کردن به جامانده مواد غذایی در محیط آزاد که می تواند جاذب حشرات باشد، پرهیز کنید.
- قبل از غذا خوردن دست ها را حداقل به مدت 20 ثانیه با آب و صابون بشویید و از بچه ها هم بخواهید همین کار را انجام بدهند.
- همیشه از بشقاب و ظروف تمیز بهره ببرید.
منبع: جام جم آنلاینپریها: پریها | اخبار، سرگرمی، ورزش، فال، پزشکی، سینما