هلو میوه ای سرشار از پتاسیم
به گزارش پرسینا بلاگ، خبرگزاری خبرنگاران- هلو سرشار از ویتامین ها و مواد معدنی فراوان از جمله ویتامین B، پتاسیم و آهن است.
به گزارش خبرنگاران، یک عدد هلوی کوچک، می تواند 15 درصد از ویتامین C روزانه مورجهانز بدن تان را تأمین کند. خواص هلو در مراقبت از پوست و استحکام استخوان ها بسیار موثر است. در این مقاله شما را با ارزش تغذیه ای هلو، خواص هلو، حقایق جالب در خصوص هلو و عوارض جانبی احتمالی هلو آشنا خواهیم کرد.
حقایقی درباره میوه هلو
هلو از میوه های متنوع تابستانی و بومی کشور های چین و جنوب آسیاست. نام علمی آن به لاتین Prunus persica (به معنای آلوی ایرانی) و محصولی از درختان برگریز (درختانی که در زمستان برگ هایشان می ریزد) است و در منطقه ها معتدل جهان رشد می نماید. هلو متعلق به خانواده رزاسه (Rosaceae) است که میوه های دیگری همانند آلو دارد.
خواص هلو، هلو چیست؟
هلو برخلاف میوه های بدون کرک که دارای پوست صافی هستند، کرک دار است و پوستی مخملی دارد که خوش عطر و آبدار هم هست. این میوه از نوع میوه های هسته دار است. بخش گوشتی آن، اطراف یک هسته سخت را پوشانده و درون هسته، دانه این میوه قرار گرفته است. هلو براساس چسبیدن بخش گوشتی به هسته، به انواع مختلف هسته چسبیده، نیمه هسته جدا و هسته جدا، تقسیم می گردد. در حالت اول، بخش گوشتی کاملا به هسته چسبیده است، اما در حالت دوم، این بخش با کمی کوشش، از هسته جدا می گردد و در حالت سوم، هسته از قسمت گوشتی آن جداست.
ارزش غذایی هلو
بنابر پایگاه اطلاعاتی تغذیه ای کتابخانه ملی کشاورزی آمریکا (USDA)، هلو، منبع وسیعی از مواد مغذی است که برای عملکرد مناسب بدن حیاتی است. هلو، سرشار از پتاسیم، ویتامین A، بتاکاروتن و ویتامین C (اسکوربیک اسید) است. بعلاوه منبع خوبی از ویتامین E (آلفا-توکوفرول)، ویتامین B3 (نیاسین)، ویتامین B6 و فولات است. هلو ها منبعی غنی از کلسیم، منیزیم، آهن، فسفر، روی (زینک) و مس هستند و درعین حال کالری کمی دارند و فاقد کلسترول اند.
خواص هلو برای سلامتی بدن
بنابر آنالیز ها، تعیین شده که هلو، خواص حیرت انگیز بی تعدادی دارد. مصرف هلو فشار خون را در شرایط مطلوبی قرار می دهد و موجب سلامت قلب می گردد. هلو چه تازه و چه به صورت فراوری و کمپوت شده، برای بدن مفید است. بنابر تحقیق جی. مکینی، محققی در دانشگاه کالیفرنیا، تعیین شد که هلو سرشار از کاروتنوئید است. کاروتنوئیدها، دسته ای از رنگدانه های آنتی اکسیدانی هستند که در جذب نور در گیاهان نقش بسیار مهمی دارند و برای بدن مفیدند.
1. پیشگیری از سرطان
تحقیقات نشان داده است که هلو سرشار از ترکیبات فنولی و کاروتنوئید است و این مواد ضدتومور و ضدسرطان هستند. در تحقیقی دیگر آمده است، این میوه می تواند در مبارزه با انواع سرطان ها مانند سرطان سینه، سرطان ریه و سرطان روده، مؤثر باشد. بنابر مطالعات دیگر، اسید کلروژنیک و اسید نئوکلروژنیک موجود در هلو، جلوی رشد سلول های سرطانی سینه را بدون تخریب سلول های عادی می گیرند. این ویژگی برخلاف شیمی درمانی است که سلول های سالم را هم ازبین می برد. علاوه بر این موارد، تحقیقات نشان داده است که میوه های خانواده رزاسه مانند هلو، حاوی بتاکاروتن فراوانی اند و می توانند از انسان در برابر سرطان ریه مراقبت نمایند.
2. مراقبت از پوست
هلو به علت اینکه حاوی مقدار زیادی از ویتامین C است، سلامت پوست را حفظ می نماید. این ویتامین در برابر رادیکا ل های آزاد مضر و عفونت، سد دفاعی محکمی ایجاد می نماید و می تواند از پوست در برابر اشعه ماوراء بنفش مراقبت کند.
مطالعات نشان داده است که آنتی اکسیدان های لوتئین و زی زانتین می توانند التهابات پوستی را که بر اثر اشعه ماوراء بنفش B به وجود آمده است، درمان کند و جلوی تکثیر بیش ازحد و نامتعادل سلول ها را بگیرد.
فلاونوئید های هلو، پوست را از صدمات نور خورشید و اریتمای ناشی از اشعه ماوراءبنفش، محفوظ نگه می دارد. اریتما (Erythema) در پزشکی، سرخ شدن پوست به سبب افزایش جریان خون بافتی در مویرگ های موجود لایه های زیرین است.
از هلو در صنعت لوازم آرایش برای فراوری کرم های محافظتی پوست و زیبایی، استفاده بسیاری می گردد. این کرم ها، حلقه های سیاه روی پوست را درمان می نمایند. وجود مقدار فراوان فلاونوئید و ویتامین های ضروری و مواد معدنی در هلو ها به برداشتن سلول های مرده از روی پوست یاری می نماید و درعین حال موجب مرطوب شدن و احیاء پوست می گردد. آنتی اکسیدان های هلو، فرایند بهبود مسائل پوستی ازجمله لک ها را سرعت می بخشند.
3. درمان دیابت
هلو به علت اینکه مقدار فیبر زیادی دارد، از سطح قند خون بسیار کاسته و از خطر ابتلا به دیابت نوع 1، پیشگیری می نماید. هلو بعلاوه دارای شاخص گلیسمی کم 26 تا 55 است و میوه مناسبی برای افراد مبتلا به دیابت به شمار میرود.
4. بهبود سلامت قلب
خواص هلو برای بهبود سلامت قلب بسیار موثر است. در پی تحقیقی در دانشگاه کالیفرنیا تعیین شد که ترکیبات فنولی موجود در پوست و گوشت هلو، از کلسترول بد خون می کاهد و کلسترول خوب را افزایش می دهد. به همین علت، شرایط قلب و عروق در شرایط مطلوبی قرار می گیرد و فرد را از ابتلا به بیماری های قلبی دور نگه می دارد. درضمن، به علت اینکه هلو دارای آنتی اکسیدان ویتامین E است، می تواند سلول ها و سیستم ایمنی بدن را محفوظ نگه دارد و جلوی لخته شدن رگ های خونی را بگیرد.
5. مراقبت از چشم
هلو ها سرشار از بتاکاروتن هستند و در بدن به ویتامین A تبدیل می شوند. بتاکاروتن نقش مهمی در حفظ سلامت و تقویت بینایی دارد و چشم را از بیماری های مختلفی مانند خشک چشمی و نابینایی محفوظ نگه می دارد.
در یک آنالیزِ تحقیقی، تعیین شده که کاروتنوئید، لوتئین و زآگزانتین موجود در هلو، اثرات مثبتی در کاهش ایجاد آب مروارید هسته ای دارند. در مطالعات تکمیلی این تحقیق، معلوم شد که لوتئین و زآگزانتین در رنگدانه ماکولای چشم قرار می گیرند و از تخریب ماکولار شبکیه چشم، ناشی از افزایش سن، پیشگیری می نمایند. علاوه براین، آنالیز اجرا شده به وسیله محققی در هاروارد، نشان داد که این ترکیبات می توانند از بافت های شبکیه چشم در برابر صدمات رادیکال های آزاد و جراحت بالقوه ناشی از نور دارای طول موج بالا، مراقبت نمایند.
6. پیشگیری از هیپوکالمی
هلو حاوی پتاسیم است. این ماده برای ارسال صحیح علائم عصبی و عملکرد سلولی بدن، بسیار لازم است. بعلاوه محتوای پتاسیم موجود در هلو به فرایند های سوخت وسازی بدن، مصرف کربوهیدرات ها، حفظ تعادل الکترولیت و تنظیم بافت های ماهیچه ای، یاری می نماید. نبود پتاسیم در بدن، موجب ابتلای فرد به هیپوکالمی می گردد که در این شرایط، توان ماهیچه ای فرد از بین رفته و او به ضربان قلب نامنظم مبتلا می گردد.
7. توان آنتی اکسیدانی
در تحقیقی تعیین شد که پوست و گوشت هلو دارای ویژگی های آنتی اکسیدانی است. نقش مثبت آن ها به علت وجود اسید کلروژنیک در این میوه هاست. آنتی اکسیدان هایی مانند لوتئین، زآگزانتین و بتاکریپتوزانتین به پاک سازی رادیکال های آزادشده از اکسیژن یاری می نماید و بدن را در برابر صدمات مضر ناشی از بیماری های مختلف حفظ می نمایند.
8. مفید در بارداری
هلو به علت وجود طیف وسیعی از ویتامین ها و مواد معدنی ضروری، برای زنان باردار مفید است. ویتامین C به رشد مناسب استخوان ها، دندان ها، پوست، ماهیچه ها و رگ های خونی جنین یاری می نماید. بعلاوه در جذب آهن، به اسم ماده معدنی بسیار مهمی در دوران بارداری، مؤثر است. فولات موجود در هلو در پیشگیری از بیماری های ناشی از نقص لوله عصبی مانند اسپینا بیفیدا (مهره شکاف) اثر می گذارد. در این بیماری، بیرون زدگی نخاع از حفره باز و بسته نشده در ستون فقرات نوزاد مشاهده می گردد. ضمناً، پتاسیم از گرفتگی عضلات و خستگی عمومی که در دوران بارداری رایج هستند، پیشگیری می نماید.
9. یاری به هضم غذا
هلو به علت دارا بودن ویژگی های قلیایی و فیبر، می تواند سلامت دستگاه گوارش را تضمین کند. فیبر رژیمی در هلوها، آب را جذب و از اختلال های معده مانند یبوست، اسهال، زخم معده، ورم معده و جنبش های نامنظم روده پیشگیری می نماید. هلو بعلاوه در پاک سازی و حذف سموم از روده ها مؤثر بوده و جلوی اختلال های مختلف شکمی، مانند سرطان معده را می گیرد. این میوه به علت داشتن ویژگی های ملین بودن، می تواند در حل سنگ کلیه و مثانه، مؤثر باشد.
10. حفظ سلامت سیستم عصبی
یکی از مهمترین خواص هلو یاری به سلامت سیستم عصبی است. وجود منیزیم در هلو به پیشگیری از اضطراب و نگرانی در بدن یاری می نماید و سیستم عصبی را آرام نگه می دارد. بنابر تحقیقی، کمبود منیزیم روی عملکرد سیستم عصبی مرکزی، اثر منفی می گذارد و موجب عضلات پرتحرک و افزایش فعالیت علائم عصبی می گردد. در پژوهشی تعیین شد که دریافت خوراکی های حاوی منیزیم در کنار ویتامین B6، پرتحرکی عضلات سیستم عصبی مرکزی در بچه ها را به خوبی درمان می نماید.
در تحقیق دیگری، محققان به این نتیجه رسیدند که با استفاده از منیزیم می توان به بهبود علائم افسردگی شدید یاری کرد. بعلاوه مصرف هلو در درمان طب سنتی آیورودا (طب سنتی هندو و بودایی ها که به تعادل معتقد هستند)، برای متعادل کردن سیستم عصبی، بسیار توصیه شده است.
11. درمان چاقی و حفظ وزن مناسب بدن
هلو حاوی ترکیبات زیست فعالی است که می توانند با اختلال های مربوط به چاقی، به خوبی مبارزه نمایند. ترکیبات زیست فعال، ترکیباتی هستند که می توانند روی بافت های زنده اثرگذار باشند. در پژوهشی دیگر تعیین شد، وجود ترکیبات فنولی در هلو، باعث می گردد این میوه با التهاب در بدن و چاقی مقابله کند و بعلاوه سندرم های سوخت وسازی را که منجر به مسائل جسمی خطرناکی می گردد، درمان کند.
ضمناً، یک عدد هلو، کمتر از 60 کالری دارد و نمی توان هیچ نوع چربی اشباع شده، کلسترول یا سدیم در این میوه پیدا کرد. بعلاوه بیش از 85 درصد این میوه از آب و فیبر تشکیل شده است. به علت وجود فیبر، هلو احساس سیری طولانی مدتی به فرد می دهد.
12. تقویت سیستم ایمنی بدن
از دیگر خواص هلو می توان گفت که این میوه، سرشار از اسید اسکوربیک و روی است و به عملکرد طبیعی بدن و حفظ سلامت سیستم ایمنی بدن یاری می نماید. بنابر تحقیقات در خصوص نقش ویتامین C و ماده معدنی روی در ارتقاء ایمنی بدن، هلو می تواند در درمان جراحت ها مؤثر باشد و به علت وجود آنتی اکسیدان در آن، عفونت ها را درمان و از شیوع یا شدت بیماری هایی، چون سرماخوردگی، مالاریا، ذات الریه و اسهال پیشگیری می نماید. کمبود این ترکیبات منجر به واکنش های اکسیداتیو و نقص در فعالیت سلولی می گردد.
13. ویژگی های ضدپیری
هلو سرشار از ماده معدنی روی است و این ماده، ویژگی های ضدپیری دارد. مصرف خوراکی های سرشار از روی، مانند هلو، فراوری پادتن در بدن را افزایش می دهد و از صدمات سلولی ناشی از رادیکال های آزاد می کاهد. بعلاوه با افزایش هورمون تستوسترون در بدن، فرایند پیری اندام های فراوری مثل مردانه را به تأخیر می اندازد.
14. بهبود سلامت دندان و استخوان
فسفر و کلسیم موجود در هلو، به تقویت استخوان ها و دندان یاری می نماید و باعث حفظ یا بازسازی بافت های بدن می گردد. بعلاوه فسفر می تواند از انواع بیماری های استخوانی مانند کلسیم زدایی که منجر به پوکی استخوان، به ویژه در زنان یائسه می گردد، جلوگیری کند. مصرف خوراکی های حاوی هلو، مواد معدنی استخوان ها را احیاء نموده و استحکام آن ها را حفظ می نماید. محتوای ویتامین C هلو در کنار کلسیم می تواند نقش مهمی در حفظ قدرت استخوان ها و لثه ها داشته باشد و دندان ها را سالم نگه دارد.
15. سم زدایی بدن
هلو برای پاک سازی و سم زدایی بدن مفید است و می تواند سموم مضر را از کبد و کلیه ها خارج کند. در تحقیقی تعیین شد، عصاره هلو می تواند اثرات محافظتی روی کبد داشته باشد و در درمان سمیت کبد ناشی از درمان های طولانی مدت بیماری هایی مانند میگرن، سل و دیابت مؤثر باشد. هلو در بیشتر کشورها، در فراوری محصولات سم زدایی مانند انواع چای های سم زدا، کاربرد دارد.
16. درمان استاز خون
مغز هسته هلو برای درمان استاز خون مفید است. وقتی بدن به مدت طولانی کم خون می گردد، جریان خون، دچار توقف یا کاهش سرعت و در نهایت خشکی می گردد. استاز خون ممکن است در اثر زایمان، جراحت های شکمی یا جراحی ها به وجود آید.
17. بهبود سلامت سلولی
هلو حاوی آهن است و این ماده معدنی برای تشکیل هموگلوبین سلول های قرمز خون حیاتی است. مصرف خوراکی هایی مانند هلو، در تمام مراحل زندگی، ازجمله دوران کودکی، نوجوانی، عظیمسالی و دوران قاعدگی و بارداری مهم است.
18. پیشگیری از اختلال های مغزی
یکی از مهمترین خواص هلو یاری به سلامت مغز است. مطالعات نشان داده است که عصاره هلو روی سیستم کولینرژیک مرکزی، اثرات مفیدی دارد. این سیستم، نوعی سیستم انتقال دهنده عصبی است که ستون اصلی حافظه و عملکرد های یادگیری است. ترکیبات موجود در هلو می تواند سیستم کولینرژیک بدن را از تحلیل حفظ و درنتیجه از اختلال های مختلفی مانند بیماری آلزایمر پیشگیری کند.
استفاده از هلو در رژیم غذایی
ترکیبات بهبوددهنده سلامتی و طعم خوب و کالری کم هلو باعث شده است که این میوه، به اسم ماده ای مغذی در تهیه خوراکی های متعددی مانند ماست، شیک و کیک استفاده گردد. از غذا هایی که هلو در آن به کار برده می گردد، می توان به موارد زیر اشاره نمود:
همراه با سالاد اسفناج، آجیل، موزارلا، سالمون، توفو و سس بالزامیک.
هنگام صبحانه، همراه با جوی دوسر، کلوچه، تست فرانسوی و غلات صبحانه.
افزودن هلو به چای یخ، شیک، اسموتی و آب میوه های دیگر.
مصرف هلو، به شکل دسر های خوشمزه ای مانند نوشیدنی هلو، کیک هلو، چیپس و پای هلو.
البته می توان میوه هلو را همان طور خام هم مصرف کرد که میوه بسیار لذیذی است.
استفاده های دیگر از درخت و خواص هلو
بخش های مختلف درخت هلو هم مانند خود هلو، برای سلامت انسان فوایدی دارد. از این بخش ها می توان به موارد زیر اشاره نمود:
برگ هلو: برگ های درخت هلو برای درمان سرفه، برونشیت و اختلال های شکمی مفید هستند. آن ها ویژگی سم زدایی داشته و ملین و ادرارآورند و می توانند در درمان کرم های شکمی و جراحت ها مؤثر باشند. بعلاوه از برگ های هلو می توان در فراوری رنگ های سبز استفاده کرد.
گل های هلو: گل های درخت هلو برای درمان یبوست و تورم مفیدند.
هسته های هلو: دانه های هلو در درمان اختلال های قاعدگی مانند، قاعدگی دردناک، آمنوره (عدم خونریزی در زمان قاعدگی در خانم های در سن باروری) و مسائل دیگر مانند استاز خون، آسم و سرفه مؤثر است. بعلاوه در درمان آپاندیسیت شدید و تنگی نفس هم مفیدند و می توانند جریان خون سالم را بهبود بخشند.
پوست درخت هلو: پوست خشک درخت هلو برای درمان یرقان و ورم مفید است.
عوارض هلو
هلو عوارضی هم دارد که از این عوارض می توان به موارد زیر اشاره نمود:
واکنش های حساسیتی: هلو حاوی مواد حساسیت زایی است که می تواند حساسیت های غذایی به وجود آورد. بعلاوه هنگام فراوری و ذخیره هلو، از نگه دارنده استفاده می گردد و این مواد باعث واکنش های حساسیتی می شوند و شرایط آسم، کهیر، انسداد برونشیت و آنافیلاکسی را بدتر می نمایند. آنافیلاکسی، واکنش حساسیتی خطرناکی است که به طور ناگهانی شروع می گردد و می تواند منجر به مرگ گردد.
انتخاب هلوی خوب
هنگام خرید هلو، یادتان باشد که هر چه هلو بوی شیرین تری داشته باشد، رسیده تر است. وقتی با انگشت، هلو را فشار مختصری بدهید و نرمی آن را حس کنید، هلو رسیده است. هلو های سفت را هم می توان چند روز در هوای بیرون از یخچال نگه داشت تا برسند. اما وقتی آن ها برسند و بدون مصرف باقی بمانند، به تدریج محتوای ویتامین C خود را از دست می دهند.
حقایق جالب درمورد هلو
چین عظیم ترین فراورینماینده هلو به تعداد می رود و این میوه در چین، نماد طول عمر و جاودانگی است.
از فراوری نمایندگان دیگر می توان به کشور های ایتالیا، اسپانیا، ایالات متحده و یونان اشاره نمود.
بعلاوه استان جورجیا در آمریکا به علت اینکه باکیفیت ترین هلو ها را ازنظر طعم، بافت و محتوای تغذیه ای فراوری می نماید، به استان هلو معروف شده است.
هلو بسته به کشور فراورینماینده، در مقدار های مختلف و رنگ های زرد تا قرمز، دردسترس است.
منبع: خبرگزاری آریا