پاسخ های مهم به سوالات و ابهامات کنکوری ها
به گزارش پرسینا بلاگ، رئیس سازمان سنجش کشور به مجموعه ای از سوالات، ابهامات و نگرانی های داوطلبان کنکور پاسخ داد.
خبرنگاران - مائده امینی : هر روز خبر تازه ای می رسد و نگرانی جدیدی برای کنکوری ها می سازد. این روزها، کنکوری های سال 99که کرونا به جان سرنوشت تحصیلی شان افتاده است، حال و روز خوشی ندارند. فرایند کند اطلاع رسانی و جابه جایی نسیه تاریخ های برگزاری آزمون ها آنها را کلافه کرده است. شاید اگر همان اسفند ماه، ستاد ملی مبارزه با کرونا و وزارت بهداشت و ...می پذیرفتند این ویروس چینی با کسی شوخی ندارد و برای برگزاری آزمون ها یک تصمیم جدی می گرفتند، امروز فشار کمتری بر دوش کنکوری ها بود. فرایند درس خواندن برای کنکوری ها فرسایشی شده. تا مدت ها درباره تاریخ ها بلاتکلیف بودند و حالا هم قرار است در گرم ترین ماه سال به حوزه هایی بفرایند که عموما تهویه مناسبی ندارند. هنوز کسی نمی داند که دانش آموزان و دانشجویان قرار است در گرمای مرداد با ماسک و دستکش با غول کنکور دست و پنجه نرم کنند یا شرایط در این ماه، برای همه ما بهتر خواهد شد. اما چه کسی جوابگوی وارد آمدن این تنش ها بر روح و روان محصلین است؟ چه معیارهایی برای به تعویق انداختن یک ماهه کنکور وجود داشته است؟ تکلیف دانش آموزان روستاها و شهرها و اساسا هر کسی که به هر دلیلی به آموزش آنلاین دسترسی نداشته چه می شود؟ امروز خبرنگاران این سؤال های بی جواب را با ابراهیم خدایی، رئیس سازمان سنجش آموزش کشور در میان گذاشته است.
- آقای خدایی! این روزها سردرگمی بسیاری بین کنکوری ها وجود دارد. به خصوص داوطلبان کنکور کارشناسی که حداقل 20درصد سرفصل های آموزشی آنها به اتمام نرسیده است. امروز یک نگرانی سراسری در کشور وجود دارد. آیا از این سرفصل ها هم سؤال طرح خواهد شد؟
خیر. داوطلبان نگران نباشند. سرفصل هایی که آموزش و پرورش نتوانسته آنها را تمام کند، به صورت رسمی به سازمان سنجش در قالب گزارش هایی داده شده است. بدون شک از قسمت هایی که آموزش و پرورش به سازمان سنجش به عنوان سرفصل تدریس نشده اعلام کند، سؤالی مطرح نخواهد شد.
- بررسی شما و در نهایت اخذ تصمیم نهایی بر چه اساسی انجام می شود؟ اینکه گزارش هایی به طور کلی از بعضی مدارس و بعضی استان ها به شما برسد لزوما نمی تواند منبع مناسبی برای تصمیم گیری باشد.
بررسی های ما کاملا دقیق است. مباحث تدریس شده و نشده به صورت جزئی، به تفکیک سرفصل و صفحه را در اختیار داریم و همین گزارش ها را مبنای اصلی تصمیمات خود قرار خواهیم داد. کنکور سراسری 99، کنکوری نخواهد بود که سؤالی در آن از مبحث درس نداده شده آمده باشد. کنکور به شکل متمرکز و عمومی برای سراسر ایران با همین شرایط برگزار خواهد شد.
- این به تعویق انداختن به مدت یک ماه برای کنکورهای مختلف از چه استدلالی پیروی می کند؟ چه دیدگاه کارشناسی شده ای پشت این تصمیم وجود دارد؟ درحالی که به نظر نمی رسد تعویق یک ماهه کنکور، مسئله ای را حل نماید.
براساس اعلام ستاد ملی مبارزه با کرونا و وزارت بهداشت، بهترین زمانی که می توان آزمون هایی به این بزرگی را برگزار کرد، در ماه های تیر و مرداد است. به لحاظ معین زمان، دست ما باز نبود و نیست. نمی توانستیم برای مثال کنکور را به شهریور منتقل کنیم. ریسک شیوع کرونا در ماه های شهریور و مهر بیشتر است. این بهترین زمانی بود که به لحاظ اجرایی و در این شرایطی که کشور با آن روبرو است، کنکورها را برگزار کنیم.
- اما مرداد، ماه بسیار گرمی است و این کنکور قرار نیست فقط در تهران برگزار شود... خوزستانی ها... سیستان وبلوچستانی ها... بوشهری ها و... چطور در حوزه هایی که عموما تهویه مناسب ندارند از پس آزمون سرنوشت سازشان برآیند؟
ببینید! هر زمانی که ما در نهایت اعلام می کردیم، یک سری مزایا داشت و یک سری معایب. ما به این مزایا و معایب واقف هستیم اما باید بین آن زمانی که در درجه اول وزارت بهداشت با آن موافقت می کند و در درجه بعدی دانش آموز و دانشجو آسیب کمتری می بیند انتخاب کنیم. ما هم می دانیم که مرداد، ماه گرمی است و در این شرایط تعداد زیادی از حوزه ها نیاز به ساماندهی بیشتری پیدا می کنند. این مسائل را برطرف خواهیم کرد اما از قلم نیاندازید ما غیر از این چاره ای نداشتیم.
- یعنی قرار است دانش آموز بیاید و با ماسک و دستکش، در گرمای 40درجه بنشیند و کنکور دهد؟ اصلا رعایت این پروتکل اجباری است؟
امیدواریم که کار به ماسک و دستکش نکشد. برنامه ریزی در این شرایط سخت است. باور کنید امکان معین تکلیف صددر صدی برای 2 ماه دیگر از الان وجود ندارد. بگذارید زمان بگذرد تا کشور کمی از این سردرگمی بیرون بیاید. ما نهایت تلاش مان را می کنیم که بهترین شرایط را برای کنکوری های امسال فراهم کنیم تا با آرامش بیشتری سر جلسه حاضر شوند.
- آقای خدایی! تفاوت های کنکور کرونایی با کنکور سال های دیگر چیست؟ آیا قرار است شکل آزمون، محتوای آن، درجه سختی و... ثابت بماند؟
کنکور امسال از لحاظ محتوایی (به جز سرفصل های تدریس نشده) تفاوتی با کنکور سال های دیگر ندارد. دشواری اصلی در فرایندهای روتینی است که همواره باید طی شود. امسال ما مجبوریم این فرایندهای زمان بر را فشرده تر کنیم. برای مثال سال گذشته 10روز برای انتخاب رشته درنظر گرفته می شد، امسال این بازه زمانی به5 روز کاهش پیدا می کند. یا از سوی دیگر زمان آزمون های عملی رشته های خاص ممکن است بنا به شرایط تغییر کند.
- و در این میان تکلیف عدالت آموزشی چه می شود؟ چه بر سر حقوق تضییع شده از دانش آموزان در روستاها و شهرستان هایی که به هر علتی دسترسی به آموزش های آنلاین نداشتند، می آید؟
در اصل دوستان آموزش و پرورشی باید به این سؤال جواب بدهند. اما پاسخی که من می توانم به شما بدهم و تا حدودی خیال کنکوری ها را راحت کنم این است که درنظر داشته باشید محتوای آموزشی مورد نظر کنکور کارشناسی عموما از سال دوم و سوم متوسطه است. بچه های کنکوری این دروس را کامل خوانده اند. از سوی دیگر مطالب آموزشی مربوط به سال آخر هم عموما در اسفندماه تمام می شود. با این اوصاف آموزش و پرورش آموزش های مجازی را مبنای قضاوت قرار نداده و به حداقل ها قناعت کرده است. من بر این باورم که بیشتر دبیرستان ها به طور متوسط، آموزش ِ 80درصد مطالب را پیش از شیوع کرونا به اتمام رسانده بودند. تا حدی می توان گفت که با این اوصاف دغدغه شما، عدالت آموزشی، چندان خدشه دار نشده است.
- و در نهایت آقای خدایی! درباره کنکور ارشد چطور؟ آیا این کنکور مانند سال های پیش برگزار خواهد شد؟
تنوع رشته و تنوع سؤالات کنکورارشد بالاتر است اما شرایط برگزاری آن آسان تر و با اما و اگرهای کمتری روبرو است و مانند سال های پیش (اما با تعویق) برگزار خواهد شد.
منبع: همشهری آنلاین