آنالیز و تحلیل کهن الگوی هادس؛ خدای عمق و معنا
به گزارش پرسینا بلاگ، خبرنگاران | سرویس روانشناسی - مطالعه کهن الگو ها یا آرکتایپ ها که نوعی گرایشات ذاتی در ناخودآگاه جمعی بشر هستند به ما یاری می نمایند تا به شناخت بهتری از خود و اطرافیانمان برسیم. شینودا بولن از روانکاوان پیرو یونگ در دو کتاب انواع مردان و انواع زنان، به معرفی کهن الگو ها پرداخته که بر اساس اسامی خدایان و خدابانوان یونان تقسیم بندی شده اند. در این مقاله کهن الگوی هادس را مورد آنالیز قرار داده ایم.
کهن الگوی هادس
اسطوره هادس: هادس، خدای مردگان و جهانی زیرین است که هر دو نماد ناخودمطلع درون انسان هستند. او سنگدل و ترسناک، اما به شدت عادل است و اگر حکمی صادر کند نمی گردد آن را فسخ کرد. هادس شرور نیست، اما به خاطر شخصیت سیاه و مجهول خود بین خدایان و انسان ها محبوبیت ندارد. از آنجا که خدای سرزمین مردگان و حاکم ارواح است، خود نیز شبح مانند بوده، ولی به شکل مردی بالغ با ریش تصویر شده است.
هادس ثروتمند، اما گوشه گیر و منزوی است و از شاخی که در دست دارد جواهرات، میوه، سبزیجات و … سرریز می گردد. او همچنین خدای ادبیات یونان نیز نامیده می گردد.
قلمرو هادس: آریانا در کتاب رب النوع های یونانی در خصوص هادس می گوید: هادس رب النوع حاکم بر اعماق ماست. اوست که تاریکی زندگی، افسردگی، به هم ریختگی و غم را با نیرویی که موجب روشنگری و تغییر دیدگاه می گردد در ما ایجاد می نماید.
قلمرو هادس ضمیر ناخودمطلع انسان است. او فرمانروای جهانی زیرین است و زمانی که انسان به مرگ فکر می نماید (به سرانجام یک زندگی، مرگ یک امید یا اتمام یک رابطه و …) به هادس می رود. برای کسی که ارزش خود را با یک پیروزیت تعریف می نماید، عدم پیروزیت نیز می تواند او را به هادس بکشاند. روز هایی که در زندگی دچار غم و اندوه می شویم و افسردگی یا اضطراب را تجربه می کنیم نیز هادس در کنار ماست و البته او یاری می نماید که با فرو رفتن در تاریکی نور را بیابیم.
کهن الگوی هادس: این کهن الگو بسیار ناشناخته است. به طور کلی ورود به جهانی هادس دواطلبانه نیست و نتیجه ناامیدی از جهان روشنایی است. هادس آن بخش سرکوب شده شخصیت انسان است که طغیان آن می تواند آسیب زا باشد. کهن الگوی هادس در جهانی زیرین و به دور از اجتماع زندگی می نماید. در واقع آنچه در جهان رخ می دهد برای او اهمیتی ندارد و شاید به نحوی دچار افسردگی شده باشد.
خلوت گزینی هادس می تواند منبعی برای خلاقیت باشد و به عنوان بخشی از ماهیت انسان او را غنی تر از قبل نموده و واکنش های روانی او را تحت تاثیر قرار دهد. او سایه کهن الگوی پدر بوده و شخصیتی پدرسالارانه دارد که در نتیجه آن می تواند فرمانروایی مقتدر باشد.
نام دیگر هادس مشاور خوب است. او منبع خوبی از دانش ذهنی است که به شکل یک ندای درونی به ما در انتخاب ها و واکنش هایمان یاری می نماید. زمانی که باید تصمیم مهمی در زندگی بگیریم تنها خود ما هستیم که می توانیم با توجه با تجربیات ارزش های ذهنی و درونی خود بهترین انتخاب را داشته باشیم که شاید مطابق با نظرات دیگران نباشد.
این کهن الگو فعالیت افراد در اجتماع را تحت تاثیر قرار داده و حضورش در جمع هم برای خودش و هم برای اطرافیان ممکن است احساس بدی ایجاد کند.
فضای کهن الگوی هادس
هادس، ظرفیتی است که به شکل گیری و پرورش عشق های نامرئی یاری می نماید. او می تواند همبازی کودکی یا عشق خیالی یک زن بالغ باشد که او را به گفتن شعر یا بریدن از جهان و قطع ارتباط با دیگران وا می دارد.
از طرف دیگر یک مرد هادسی منزوی ممکن است یک معشوق خیالی داشته باشد که می تواند مرز بین خیال و واقعیت را در ذهن او دچار اختلال کند و باعث گردد در ارتباط با زنی واقعی، رفتاری احمقانه داشته باشد.
این کهن الگو ممکن است بعد از یک اتفاق ناگوار یا ضربه روحی در فرد بیدار گردد. فضای این کهن الگو تاریک و سنگین است.
ویژگی های شخصیتی آرکتایپ هادس
مهم ترین ویژگی کهن الگوی هادس سرد بودن و در عین حال عمیق بودن شخصیت آن است که موجب درد های درونی و درک عمیق از زندگی می گردد. این کهن الگو نمادی از غم و اندوه و تنهایی است و انرژی آن در خیلی از فلاسفه و عرفا حضور دارد.
- مرد هادسی اگر وابستگی اقتصادی یا خانوادگی نداشته باشد ترجیح می دهد به شکلی منزوی و دور از اجتماع زندگی کند. او اگر از لحاظ اقتصادی بتواند احتیاج های اولیه خود را تامین کند، ترجیح می دهد کسی کاری به کارش نداشته باشد و تنها زندگی کند.
- فرد هادسی درونگرا، منزوی، تودار و ساکت است.
- درکش از مسائل عمیق است و اصولا نگاهی عاقل اندر سفیه به دیگران دارد.
- ارتباطات اجتماعی برایش بی معناست و تنهایی را ترجیح می دهد.
- او می تواند در خصوص آنچه دوست دارد رویاپردازی نموده و با رویای کسی که دوست دارد زندگی کند.
- هادسی ها برای رسیدن به آنچه که می خواهند خود را درگیر قواعد دست و پاگیر بیرونی ننموده و وابستگی برایشان ضعف به حساب می آید.
- افراد هادسی از تماس فیزیکی با دیگران گریزانند و از هر چه آنان را به جهانی مادی متصل کند دوری می نمایند. وقتی کسی بیش از حد به او نزدیک گردد گویی وارد دورن او شده و این او را آزار می دهد.
- آنان اغلب برای انجام کاری منتظر نشانه ها می مانند و تا اطمینان نداشته باشند دست به کاری نمی زنند، زیرا نمی خواهند تاثیر نامناسبی از خود در جهان به جا بگذارند. این باعث می گردد در نظر دیگران منفعل به نظر برسند.
- از آنجا که اغلب ساکت هستند و اهل تعامل و مکالمه با اطرافیان نیستند، به خوبی توسط دیگران و حتی خانواده خود شناخته نمی شوند و گاهی رفتار ها و واکنش های ناشی از عدم شناخت از ایشان، او را بسیار متعجب می نماید.
- معمولا سر به زیر هستند و به نظر می رسد از اتفاقات اطرافشان بی خبرند؛ در حالی که بیش از دیگران از آنچه در حال رخ دادن است درک و اطلاعات دارند.
- فرد هادسی تایپ، احساس می نماید یک فرمانروای تنهاست و آن طور که شایسته است با او رفتار نمی گردد.
- از نظر آن ها قدرت تشخیص آدم ها بسیار ناچیز و محدود است و گاهی ناامیدی از انسان ها آنها را به دورن دخمه و کاخ پادشاهی خود می کشد تا از مردم زنده نادان دور شوند.
- سفر به درون خود و دوری از سایرین آن ها را به عمق برده تا به حقیقت وجودی خود دست یابند و به نور واقعی برسند. این دوری گزینی و دستیابی به مطلعی دوباره به آن ها برای بازگشت به زندگی با زندگان نیرو می دهد. آنان رشد نموده اند و از اینکه انسان ها هنوز درگیر مسائل پیش پا افتاده هستند، تعجب می نمایند.
- شخص هادسی بر خلاف آنچه که به نظر می رسد، می تواند ارتباط عاطفی عمیقی با اطرافیان خود برقرار کند. با این حال او در ابراز احساساتش توانمند نیست. یک زن پرسفونی ساده و سرخوش می تواند احساسات او را درک کند. در اسطوره نیز هادس عاشق پرسفون الهه دختر شده و او را ربوده و به جهانی زیرین می برد. پرسفون نیز عاشق این زندانبان خود می گردد. چیزی شبیه دیو و دلبر. در واقع او دلی مهربان دارد و می تواند ارتباط خوبی با زنان داشته باشد.
- در جامعه امروز اصولا افراد هادسی چندان پذیرفته نمی شوند؛ بی عملی آنان تقبیح شده و دوره های هادسی و گوشه گیری شان به افسردگی تعبیر می گردد.
اگر کسی تنها تحت تاثیر کهن الگوی هادس باشد، نمی تواند به طور عادی زندگی نموده و با دیگران تعامل داشته باشد.
تاثیر کهن الگوی هادس در طول زندگی
1- کودکی هادس
یک کودک درونگرا و خجالتی که چندان علاقه ای ندارد به قله پیروزیت برسد. او ترجیح می دهد در جهانی درون خود بماند و تاثیر زیادی نیز روی دیگران ندارد. رفتار های این کودک نامرئی شبیه نشانه های اوتیسم است؛ از تنها بودنش لذت می برد و با دوستان خیالی خود بازی می نماید. او اعتماد به نفس پایینی دارد، اما اگر به جای اینکه غیر معمولی بودنش مورد تمسخر قرار گیرد، به او محبت و توجه گردد، می تواند به اطرافیان و روابط خود اعتماد کند.
2- نوجوانی هادس
برای کهن الگوی هادس نوجوانی ساده نیست؛ چرا که باید خود را با جامعه و جهانی بیرون تطبیق دهد. او بیشتر به سمت افکار فلسفی کشیده می گردد. دوستان کمی دارد و اهل مد روز و این مسائل نیست و غرق شدن در مسائل روزمره را سطحی و زندگی دروغین می داند. او برای ادامه زندگی به دلایلی اساسی احتیاج دارد وگرنه زندگی و بودن با زندگان برایش بار سنگینی است که حتی ممکن است به آن سرانجام دهد.
3- هادس در دوران تحصیل
او در دوران تحصیل استعداد خوبی در تحلیل مسائل دارد، اما به دنبال درس های رقابتی نیست. در دروس هنر و علوم انسانی پیروز تر بوده و می تواند آثار هنری عمیقی از خود به جا بگذارد. برای اینکه یک هادسی وارد دانشگاه گردد احتیاج است تا دیگر کهن الگو ها را در خود پرورش دهد. منطق کهن الگوی آپولو و ویژگی های برونگرایی هرمس می تواند به او یاری کند تا بهتر بتواند با جامعه ارتباط برقرار نموده و در تحصیل پیروز گردد.
4- شغل و حرفه هادس
او می تواند در یک حرفه پیروز گردد؛ به شرطی که کار و نوع زندگی اش معنای خود را برایش از دست ندهد. درک قید و بند های سازمان ها برای او سخت است و ترجیح می دهد تنهایی کار کند. مشاغلی مثل روانشناسی، فیلم سازی، ادبیات و … می تواند برای هادس تایپ ها جذاب بوده و به آن ها علاقه مند شوند، چرا که می توانند معناگرایی خود را در آن ها ارضا نمایند. او اگر بتواند هرمس را در خود پرورش دهد از جهانی درونی خود بیرون آمده و پیروزیت بیشتری خواهد داشت. هادسی ها به خوبی توانایی هیچ کاری نکردن را دارند!
5- میانسالی و پیری
زندگی یک مرد هادسی در مقایسه با سایر کهن الگو ها بیشتر به عوامل محیطی و رشد دیگر آرکتایپ ها در او وابسته است، به همین جهت میانسالی آن ها می تواند با هم متفاوت باشد. اگر او یک هادس تایپ خالص باشد، چون توانایی برقراری ارتباط با جهانی بیرون را ندارد، احتمالا در تنهایی زندگی خواهد نمود. این الگو در او احتمالا تا پیری ادامه یافته و ارتباط با جهانی درون و ناخودمطلع جمعی باعث می گردد از مرگ هراسی نداشته باشد. آن ها به مرور ارتباط و وابستگی خود با جهانی بیرون را کم نموده و در جهانی درون به احساس آرامش می رسند.
6- روابط با دیگران
جهانی کهن الگوی هادس جهانی تنهایی است. او لذت چندانی از همراه شدن با دوستان مردش نمی برد. آنان نیز او را چندان در جمع خود نمی پذیرند. البته او در عین متفاوت بودن بسیار مقتدر است و هرگز یک قربانی نخواهد بود. ممکن است دوستان کمی داشته باشد که به جهانی او راه پیدا نمایند.
او نامرئی است، اما می تواند برای زنان جذاب باشد. او می تواند با زنی که درکی از جهانی درون دارد ارتباط عمیقی برقرار کند. رابطه جنسی و فیزیکی برایش بی معناست و در ذهن خود می تواند بهترین روابط را به تصویر کشیده و لذت ببرد. یک مرد هادس تایپ ممکن است سال ها به یک دختر علاقه داشته باشد، اما جرات نکند احساسات خود را بیان کند. او یا کسانی را واسطه خواهد نمود و یا عشقش را از دست داده و بر غم و اندوه دائمی اش افزوده خواهد شد.
7- ازدواج هادس
او دوست دارد تشکیل خانواده بدهد و اگر کسی را بیابد که یکدیگر را دوست داشته باشند، ازدواج می نماید. اگر ازدواج نکند تنها و بی کس خواهد بود و ازدواج می تواند او را از انزوا بیرون بیاورد. او همچنین می تواند امور جهانی بیرون را به همسرش بسپارد.
برای یک هادسی سخت است که ابتدا با کسی دوست شده و بعد با او ازدواج کند. او روابط پیچیده ای با زنان دارد؛ خیلی ساده ممکن است تارک جهان گردد و یا از طرف دیگر به شدت عاشق زنی شده و رابطه ای صادقانه و وفادارانه داشته باشد. او همسرش را بدون قید و شرط دوست داشته و او را مورد توجه و حمایت، مخصوصا حمایت روحی روانی قرار می دهد. او هنگام رابطه نزدیک با زنان می تواند به حالت دیونوسوسی در آمده و عشق و شادی فراوانی را تجربه کند.
8- رابطه با فرزندان
کهن الگوی هادس ویژگی های پدرسالارانه دارد، احساسات خود را بروز نداده و به نظم اهمیت زیادی می دهد. او می تواند به فرزندانش در دستیابی به معنی و غنای زندگی و پرورش تخیل یاری کند، اما نمی تواند برای آنان راهنمای خوبی برای پیروزیت در جامعه باشد. او پدری غمگین است که برای فرزندانش کتاب خوانده و از تخیلات خود می گوید. فرزندان درونگرا ارتباط بهتری با او خواهند داشت.
جنبه های منفی و مسائل روانی آرکتایپ هادس
مسائل کهن الگوی هادس با خیالبافی و درونگرایی او مرتبط است. او معمولا در جامعه و فرهنگی رشد می نماید که با او بیگانه است و همین باعث می گردد در جهانی کهن الگوی هادسی محبوس بماند. افسردگی و اندیشیدن به مسائل غیر قابل حل از جمله نکات منفی این آرکتایپ است.
- او در میان جمع هم گوشه گیر و ساکت بوده و توجه کمی را به خود جلب می نماید.
- در برقراری ارتباط با دیگران توانایی کمی دارد و اگر نسبت به اطرافیان خود احساس عدم اعتماد کند به سادگی به جهانی درون خود پناه برده و تنهایی را انتخاب می نماید.
- در فرهنگ جوامع امروزی که پیشرفت و پیروزیت ارزشمند خوانده شده و پاداش به دنبال دارد، شخصیت هادسی بی ارزش شمرده شده و همین باعث می گردد یک هادس تایپ اعتماد به نفس پایینی داشته باشد.
- اگر تنهایی و بی اعتمادی بر او مسلط گردد ممکن است واقعیت در ذهن هادس دچار تحریف شده و درک عینی درستی از وقایع و جهانی اطراف نداشته باشد.
- خواب آلودگی ممکن است نتیجه حضور سایه ها و خواب به زندگی مطلعانه هادس باشد.
- اطرافیان کسی که تحت تاثیر کهن الگوی هادس هستند، ممکن است از اینکه او انرژی کمی برای روابط و اطرافیانش می گذارد، احساس ناراحتی نمایند.
- اطرافیان برونگرای یک هادسی درونگرایی و خلوت گزینی او برایشان آزاردهنده است.
پیشنهاداتی برای هادس
- یک هادسی باید تمرین کند تا بتواند در جهانی بیرون و بر روی زمین دیده گردد، زندگی کند و قابل دسترس باشد.
- همراهی یک زن مناسب با هادس می تواند بخش آنیما (جنبه زنانه یک انسان) او را بیدار کند.
- پرورش کهن الگوی هرمس، به یک هادس تایپ یاری می نماید تا دیگران بهتر بتوانند او را درک نموده و بشناسند. همچنین اینگونه می تواند با دیگران بهتر ارتباط برقرار کند.
- اگر تحصیلات عالیه داشته باشد می تواند کهن الگوی آپولو را در خود پرورش داده و برنامه ریزی و تفکر منطقی را وارد زندگی اش کند.
- باید روشی را بیابد تا بتواند افکار منفی خود را کنترل کند.
- باید سعی کند روابط اجتماعی خود را تقویت نموده و از نشاط ناشی از کنار دیگران بودن لذت ببرد.
رشد و پرورش هادس
افرادی که کهن الگوی هادس در آن ها فعال نباشد با جهانی درونی خود هیچ آشنایی ندارند. آنان به ارزش های این آرکتایپ و فرصت هایی که درونگرایی می تواند ایجاد کند مطلع نبوده و در به کارگیری آن ناتوانند، بنابراین زنده کردن متعادل انرژی این آرکتایپ می تواند تاثیر مثبتی بر شخصیت انسان داشته باشد. در این زمینه به کارگیری توصیه های زیر می تواند به شما یاری کند.
- نگرش خود به مرگ را تغییر بده، ترس خود از مرگ را با فکر کردن به مرگ و دیدن مرده ها کم کن.
- به غرایز و برطرف احتیاجهایی چون خوردن، خوابیدن و … بیش از حد اهمیت نده.
- عمیق تر بیاندیش و به معنای زندگی و اتفاقات بیشتر بپرداز.
- گاهی فیلسوفانه فکر کن و به دنبال چرایی باش.
- کمتر حرف بزن و سخنان بی فایده نگو؛ به دنبال کلمات با ارزش باش.
- ارزش ها و ضد ارزش های جامعه را دوباره آنالیز کن و ارزش های واقعی و معنادار زندگی را بیاب.
پرورش هادس به انسان یاری می نماید تا بتواند متوجه جنبه های عمیق زندگی شده و استعداد های درونی خود را در ادبیات و نوشتن و ایده پردازی بروز دهد.
سخن آخر
انسان ها از جهانی هادس می هراسند چراکه هادس بدون نقاب است و خود واقعی فرد را نشان می دهد. از طرف دیگر جهانی هادس جهانی ناشناخته ای است و هادس تایپ ها کمتر از تجربیات خود می گویند. هر کسی ممکن است در دوره ای بحرانی از زندگی اش مانند ابتلا به بیماری، از دست دادن و مرگ عزیزان یا اندوه های عمیق با الگوی هادس خود روبرو گردد.
اما آرکتایپ هادس یا نگاه هادسی را بیشتر می توان در هنرمندان و نویسندگانی یافت که در دوره های افسردگی خود آثار عمیقی به جای گذاشته اند، مانند صادق راهنمایی، موتزارت یا ونگوگ. شما هنرمندانی را می شناسید که آثار خود را تحت تاثیر کهن الگوی هادس خلق نموده باشند؟ چقدر این آرکتایپ در شما رشد یافته است؟
اگر به شناخت کهن الگوها علاقه مند هستید خواندن کهن الگوی هستیا؛ شخصیت شناسی آرکتایپ معنویت را نیز به شما پیشنهاد می کنیم.
منبع: setare.comپریها: پریها | مجله گردشگری، تور لحظه آخری، تور ارزان قیمت، سفرنامه گردشگری
آریا بلاگ: آریا بلاگ، آخرین اخبار و رویدادهای ایران و جهان