خیابان های اراک هر روز قفل تر می شود
به گزارش پرسینا بلاگ، آوا صادق- اراک-خبرنگار:نبود خیابان های مناسب و سیستم حمل ونقل ریلی، خودروهای فراوان، رعایت نکردن قوانین راهنمایی و رانندگی از سوی بسیاری از رانندگان، وضعیت نابسامان رانندگی و افزایش روز افزون ترافیک شهری در کلان شهر اراک وضعیت بغرنجی ایجاد کرده است.
اراک یکی از کلان شهرهایی است که رشد و گسترش آن بدون برنامه ریزی صحیح و اصولی بوده است. روند صنعتی شدن و استقرار انواع صنایع بدون در نظر دریافت مسائل زیست محیطی و گسترش بی ضابطه شهر، تناسب نداشتن رشد صنعت و جمعیت ضمن روبرو شدن این کلان شهر با آلودگی های محیط زیستی، سبب ایجاد گره ها و مسائلی از جمله ترافیک در هسته مرکزی اراک شده است. مراکز درمانی و خرید بسیاری از جمله ساختمان پزشکان، داروخانه و میوه فروشی در مرکز شهر قرار دارند. رانندگان پشت ترافیک در خیابان های مرکزی اراک ثانیه ها را می شمارند تا سریع تر به مقصد برسند.
- اصلاح رفتارهای فردی
یک کارشناس روانشناسی در این زمینه می گوید: روزانه شهروندان، زمان زیادی را پشت ترافیک خسته کننده شهر اراک از دست می دهند. این ترافیک به همراه صرف سوخت و هزینه، بیماری روحی و روانی، استرس و... همراه می آورد و فرد را از سلامت دور می کند. زهره معتمد با اشاره به این که در بسیاری از معابر اصلی شهری اصول مهندسی ترافیک به درستی رعایت نشده است و تابلوهای راهنمایی در محل مناسب قرار نگرفته اند، بیان می کند: نشستن طولانی مدت در خودرو، خستگی ناشی از نداشتن تحرک، مصرف دارو، آلودگی صوتی و هوا، رعایت نکردن مقررات و قوانین راهنمایی و رانندگی، استاندارد نبودن خودروها و خیابان ها به ویژه وجود معابر همسطح از عوامل ترافیکی آسیب زا به سلامت روان هستند.
وی می افزاید: کمبود پارکینگ در شهر، حمل ونقل عمومی ضعیف و عملیات عمرانی که به جای انجام در حداقل زمان، به مدت طولانی و بدون لحاظ ملزومات ترافیکی انجام می شود، همگی از عوامل موثر در ایجاد ترافیک هستند که مسائل رفتاری فرد را به دنبال دارند. اصلاح آنها و سیستم ترافیکی می تواند باعث اصلاح رفتارهای فردی شود و جامعه را به آرامش برساند. این کارشناس روانشناسی اظهار می کند: در خیابان های مرکز شهر صدای بوق خودروهایی که روح و روان شهروندان را خدشه دار می کند، افزایش رو به رشد زندگی شهری، مهاجرت روستاییان به شهرها و میل به شهرنشینی مسائل فراوانی ایجاد کرده است. ساخت وسازهای غیر قانونی و توسعه غیر استاندارد شهرها هم گوشه ای از این مسائل است. معتمد ادامه می دهد: ترافیک زاییده زندگی مدرن است که تبعات روانی و اجتماعی خاص خود را دارد. با توجه به تاثیر آن بر سلامت روان شهروندان، رفع این مشکل از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. باید مسئولان حوزه ترافیک از افراد فنی و تحصیلکرده در این رشته انتخاب شوند و برای ساماندهی ترافیک شهری برنامه ای در نظر بگیرند.
- هسته مرکزی شهر و مشکل ترافیک
رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی استان مرکزی نیز به وضعیت گره ترافیکی هسته مرکزی شهر اشاره می کند و می گوید: با توجه به این که هسته مرکزی شهر اراک مشکل ترافیکی دارد، نیروی انتظامی به منظور حل این مشکل طرح ویژه ای در نظر دارد که پیشنهاد آن به شورای ترافیک داده شده است. سیدعلی حسینی بیان می کند: افزایش حجم ترافیک در هسته مرکزی شهر اراک به خصوص با آغاز سال تحصیلی جدید یکی از معضلاتی است که اغلب شهرهای کشور با آن روبروند، به خصوص در کلان شهر اراک که شهری تک هسته ای هم محسوب می شود، زیرا بیشتر خدمات شهری در هسته مرکزی آن متمرکز است. وی می افزاید: مهم ترین وظیفه مسئولان در کاهش ترافیک به خصوص در هسته مرکزی، انتقال مراکز مهم مانند ساختمان پزشکان، مراکز خرید بزرگ و... به منظور تمرکززدایی از هسته مرکزی شهر است. رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی استان مرکزی اظهار می کند: مراکز درمانی، بازارچه ها، بانک ها و... اگر به حاشیه شهر انتقال داده شوند، مسائل ترافیکی کاهش می یابد، از سوی دیگر طرح هوشمندسازی ترافیک در اراک نیز می تواند تاثیر مطلوبی در کاهش ترافیک داشته باشد.
- توسعه نامتناسب معابر
یک کارشناس امور شهری می گوید: افزایش جمعیت، گسترش سریع شهر اراک و توسعه نامتناسب معابر، حمل ونقل و تردد را هم با مشکل روبرو کرده است. مسعود احمدی بیان می کند: ساخت و استقرار مجتمع های بزرگ بدون در نظر دریافت توان اکولوژیکی شهری به جای آن که در خدمت مردم شهر اراک باشد، فقط در راستای رشد و شکوفایی شهر است، در واقع جامعه را به خدمت گرفته و به بهای تخریب و آلوده سازی محیط زیست، شکوفایی خود را میسر می سازد. همچنین معضلات بسیاری از جمله سیل مهاجران جویای کار، حاشیه نشینی، شغل های کاذب، تخریب و آلودگی های زیست محیطی را با خود به همراه دارد. رویارویی با هر کدام از این معضلات کار چندان ساده ای نیست.
وی می افزاید: خسارت جانی و مالی ناشی از تصادفات و زمان تلف شده در ترافیک، موضوع اصلی اتلاف سرمایه های شهری است. این کارشناس امور شهری با اشاره به این که علائم ترافیکی کارایی مطلوبی ندارند و سبب بروز مسائلی شده اند، اظهار می کند: ترافیک به روابط اجتماعی خدشه وارد کرده و باعث رفتارهای نادرست اجتماعی و فرهنگی شده است. احمدی ادامه می دهد: مشکل ترافیک اراک به خصوص در نواحی مرکزی شهر بر همگان چه پیاده و سواره آشکار و غیر قابل انکار است، زیرا اراک به صورت تک هسته ای است. برای رفع این معضل تا به حال هیچ مسئولی برنامه ای نداشته و اقدامی نکرده است. وی بیان می کند: اتلاف وقت، فرسایش اعصاب و روان، صدمات مالی و جانی ناشی از تصادفات و آثار مخرب فیزیکی و روانی آن و هزینه بالای جابه جایی به علت طولانی شدن زمان سفر از پیامدهای نامطلوب ترافیک در شهرها هستند.
منبع: همشهری آنلاینپریها: پریها | اخبار، سرگرمی، ورزش، فال، پزشکی، سینما