داکت اسپلیت چیست ؟ ساختار و نحوه کار آن!
به گزارش پرسینا بلاگ، تهویه مطبوع یا به عبارتی سیستم های سرمایش و گرمایش فضاهای داخلی، نقش مهمی در بهبود سطح زندگی خواهد داشت. انواع مختلفی از سیستم های تهویه مطبوع را در فضاهای مختلف مسکونی و اداری می توان به کار گرفت. داکت اسپلیت این روزها بسیار استفاده می شود. این سیستم های تهویه مطبوع مزایا و معایب خاص خود را دارند. در این مطلب از ویکی ساختمون سعی می کنیم به پرسش مبنی بر این که داکت اسپلیت چیست پاسخی مناسب بدهیم.
سیستم تهویه مطبوع داکت اسپلیت چیست؟
شاید وقتی نام و نشان داکت اسپلیت به گوشتان می خورد چندان آشنایی و درک درستی از ساختار و عملکرد آن نداشته باشید. اگر بخواهیم به پرسش مبنی بر اینکه داکت اسپلیت چیست باید عنوان داشت که این ها در واقع شباهت های بسیار زیادی با کولر گازی یا همان اسپلیت دیواری دارند. با این تفاوت که در کولرهای گازی، یونیت داخلی به صورت دیواری و روکار نصب می شود اما در داکت اسپلیت این یونیت به صورت توکار اجرا می شود.
بیشتر بخوانید: تمیز کردن کولر گازی در خانه، آموزش کامل و مرحله به مرحله
به طوری که با کانال کشی اجرا شده به اتاق ها یا قسمت های مختلف یک ساختمان، هوای تازه و مطبوع شده با دما و رطوبت تنظیم شده در آن ها توزیع می شود. البته داکت اسپلیت تنها در سیکل سرمایش مشابه کولر گازی عمل می کند و در سیکل گرمایش کاملاً با آن متفاوت است. به طوری که در یونیت داخلی کویل آب گرم وجود دارد که در فصل زمستان آب گرمی که توسط پکیج یا موتورخانه ایجاد می شود، درون کویل ها جریان می یابد و دیگر از فرآیند تبرید تراکمی در گرمایش استفاده نمی شود.
ساختار داکت اسپلیت
بعد از پاسخ به پرسش داکت اسپلیت چیست بد نیست نگاهی به ساختار آن هم بیندازیم. به طور کلی داکت اسپلیت همان طور که در بالا هم عنوان شد از دو بخش داخلی و خارجی تشکیل شده است. بخش داخلی که یونیت داخلی نیز گفته می شود در فضای داخلی به صورت توکار و داخل سقف های کاذب اجرا می شود. بخش خارجی یا همان یونیت خارجی نیز در بیرون از ساختمان و فضای باز قرار می گیرد و از طریق لوله هایی با یونیت داخلی در ارتباط است. به یونیت خارجی آن اصطلاحاً کندانسینگ یونیت می گویند که شامل کویل کندانسور، فن کندانسور و کمپرسور است. به یونیت داخلی اواپراتور یا هواساز گفته می شود.
در کجاها می توان از داکت اسپلیت استفاده کرد؟
بعضی از ساختمان ها به دلیل معماری و یا اندازه فضا امکان استفاده از مدل های خاصی از اسپلیت وجود ندارد و در صورت استفاده هم باید از چند دستگاه در کنار یکدیگر کمک گرفت. از طرفی هم در صورتی که نیاز به هوای تازه در فضای مورد تهویه وجود داشته باشد، امکان ارائه حداقل هوای تازه با مدل های دیواری وجود ندارد یا جهت حفظ زیبایی داخل ساختمان، امکان اجرای سیستم های دیواری و رادیاتور وجود نداشته باشد.
بیشتر بخوانید: بهترین سیستم سرمایشی برای خانه و معرفی نصاب ماهر
در چنین شرایطی و در صورت داشتن سقف کاذب مناسب، بهترین راه حل استفاده از داکت اسپلیت است که علاوه بر تأمین سرمایش و گرمایش محیط، امکان تأمین هوای تازه مورد نیاز را خواهد داشت و نیز برای کاهش هزینه انرژی در زمستان می توان از کویل آب گرم استفاده کرد. همچنین می توان در بعضی مدل های داکت اسپلیت از هر نوع فیلتری اما با در نظر دریافت افت فشار استاتیکی آن که در دستگاه ایجاد می کند، برای تصفیه بهتر هوا طبق نظر کاربر استفاده کرد.
داکت اسپلیت چگونه کار می کند؟
داکت اسپلیت با استفاده از ماده خنک کننده ای که در داخل لوله ها به جریان می اندازد، گرمای هوا را می گیرد و وارد کمپرسور در خارج از منزل و یونیت خارجی می کند. بعد از آن، کمپرسور به واسطه فشرده سازی، این ماده خنک کننده را از حالت گازی به صورت مایع درآورده و به این ترتیب این مایع می تواند حرارت و گرمای گرفته شده از داخل اتاق را در بیرون از خود پس داده و دوباره خنک شود. سپس وارد کندانسور شده و در آن دوباره به گاز تبدیل و چرخه خود را تکرار می کند.
بیشتر بخوانید: طرز کار سیستم VRF سرمایشی، سیستم پیشرفته تر از اسپلیت
انواع داکت اسپلیت
داکت اسپلیت ها را بر اساس ساختار و نحوه عملکردی که دارند به دو نوع غیر اینورتر و اینورتر تقسیم بندی کرده اند که هر یک ویژگی ها، مزایا و معایب خاص خود را دارند.
داکت اسپلیت غیر اینورتر
این نوع از داکت اسپلیت ها که نوع کانالی یا معمولی نیز خوانده می شوند از وجود یک کمپرسور بهره می برد که دارای قدرت یا دور ثابت است. به همین دلیل هم نمی توان با تغییر در آن کنترل چندانی بر دمای محیط داخلی داشت.
مزایای داکت اسپلیت غیر اینورتر
- هزینه نصب و راه اندازی اولیه نسبت به نوع اینورتر کمتر است.
- هوای تازه با اکسیژن کافی از راه کانال تأمین می شود.
- قابلیت فیلتر کردن هوا
معایب داکت اسپلیت غیر اینورتر
- مصرف انرژی بالاتر، به طوری که رده انرژی ب (B) دارند.
- نداشتن کنترل بر دمای محیط مورد نظر
- هزینه در طولانی مدت ممکن است آزاد دهنده باشد.
داکت اسپلیت اینورتر
فناوری که در داکت اسپلیت نوع اینورتر به کار رفته است؛ سبب می شود در ابتدا با مقدار جریان مصرفی پایین شروع به کار کند. این فرآیند موجب کاهش قابل توجه مصرف انرژی می شود زیرا در دستگاه های غیر اینورتر در زمان شروع به کار بیشترین جریان برق مصرف می شود. دستگاه اینورتر پس از شروع به کار، به تدریج جریان مصرف برق خود را افزایش می دهد و کمپرسور با حداکثر توان خود شروع به کار می کند. پس از مدتی حدود و پس از خنک سازی فضای مورد نظر و نزدیک کردن دمای محیط به دمای مطلوب، به تدریج مقدار مصرف انرژی را کاهش می دهد و بر حسب ظرفیت مورد نیاز برق مصرف می کند و به این طریق از روشن و خاموش کردن بی مورد دستگاه جلوگیری می کند.
مزایا داکت اسپلیت اینورتر
- صرفه جویی قابل ملاحظه در مصرف انرژی به طوری که در رده آ (A) قرار می گیرند.
- امکان کنترل و تنظیم دمای محیط وجود دارد.
- با توجه به فناوری پیشرفته تر اغلب صدای کمتری تولید می کنند.
- با بهره گیری از فرآیند اینورتر طول عمر و ماندگاری بالاتری دارند.
- در اندازه های بسیار کوچک در دسترس هستند.
معایب داکت اسپلیت اینورتر
- هزینه راه اندازی بیشتر در مقایسه با داکت اسپلیت معمولی
- خرابی کمپرسور به دلیل روشن و خاموش شدن مکرر زیاد دیده شده است.
- تعمیر و راه اندازی به نیروی های بسیار متخصص و دانش فنی بالایی نیاز دارد.
چرا باید از داکت اسپلیت ها استفاده کرد؟
با توجه به این موضوع که هزینه راه اندازی این نوع از سیستم های تهویه مطبوع در مقایسه با انواع دیگر در قدم اول بالاتر خواهد بود، بنابراین بسکمک از خود می پرسند که اصلاً چرا باید هزینه بیشتری پرداخت کنند. در پاسخ می توان به دلایل قانع کننده ای اشاره کرد. اول از همه این که داکت های اسپلیت توان بالایی دارند و قادر هستند که فضاهای بزرگی را پوشش دهند.
این در حالی است که کولرهای گازی فاقد این مزیت هستند. از طرفی هم یونیت های داخلی به صورت توکار اجرا می شوند و هیچ گونه مداخله در معماری داخلی نخواهد داشت. از طرفی هم مصرف انرژی به ویژه در نوع اینورتور بسیار مناسب است و بسکمک آن را با کولرهای آبی مقایسه می کنند. مزیت قابل توجه دیگر داکت اسپلیت ها این است که به راحتی می توان از آن برای سرمایش و گرمایش استفاده کرد.
سخن آخر
بدون شک داکت های اسپلیت یکی از بهترین گزینه ها برای اجرای سیستم های سرمایشی و گرمایشی در فضاهای مختلف داخلی هستند. در این مطلب سعی کردیم در وهله اول به پرسش مبنی بر این که داکت اسپلیت چیست پاسخی مناسب بدهیم و در ادامه به بررسی انواع آن بپردازیم. اینورتر و غیر اینورتر دو نوع رایج داکت اسپلیت هستند که هر یک مزایا و معایب خاص خود را دارند.
منبع: ویکی ساختمانگروه ساختمانی آبان: گروه ساختمانی آبان: بازسازی ساختمان و تعمیرات جزئی و کلی و طراحی ویلا و فضای سبز و روف گاردن، طراحی الاچیق، فروش درب های ضد سرقت