سلامت دستگاه تصفیه بدن را چگونه تضمین کنیم؟

به گزارش پرسینا بلاگ، متخصصان معتقدند که هیچ درمانی برای کبد چرب وجود ندارد اما با اصلاح سبک زندگی و تغذیه و مداومت بر پیاده روی، می توان از ابتلا به این عارضه پیشگیری کرد.

سلامت دستگاه تصفیه بدن را چگونه تضمین کنیم؟

به گزارش خبرنگاران، کبد نقش یک صافی را در بدن انسان ایفا می نماید و باعث تصفیه خون ورودی از موادی مثل چربی ها، سلول های مرده و ناسالم، سلول های سرطانی، مواد شیمیایی و باکتری ها می گردد. اگر این صافی طبیعی بدن با چربی های غیر طبیعی و اضافی، مسدود گردد، خون ورودی به آن تصفیه نمی گردد و خون ناسالم در بدن به گردش در می آید.

علت اصلی ابتلا به کبد چرب هنوز ناشناخته است، ولی تعدادی از اختلالات بالینی وجود دارند که به عنوان دلایل زمینه ای بروز کبد چرب، شناخته شده اند. آمار حاکی از این است که هفتاد درصد بیماران مبتلا به کبد چرب، چاق هستند و این یعنی افزایش بی رویه وزن و چاقی ارتباط مستقیم و موثر با ابتلا به کبد چرب دارد.

مهمترین علل ابتلا به کبد چرب

سیدضیاءالدین مظهری متخصص تغذیه و رژیم درمانی، استاد دانشگاه و نایب رئیس انجمن علمی پیشگیری و درمان چاقی در ایران گفت: ابتدا باید علت کبد چرب در افراد مبتلا شناسایی گردد، زیرا به طور کلی کبد چرب دارای دو حالت با زمینه الکلی یا غیرالکلی است.

او اضافه نمود: افرادی که کبد چرب آن ها زمینه الکلی دارد باید مصرف الکل و منابعی را که دارای الکل هستند قطع نمایند. افراد غیرالکی نیز که مبتلا به کبد چرب شده اند، معمولا افراد چاق و پرخور هستند که بیش از احتیاج تغذیه می نمایند و گرایش زیادی به مصرف مواد قندی به ویژه آبمیوه های شیرین و غیرطبیعی و مواد غذایی ناسالم و بی کیفیت دارند.

او توضیح داد: در بدن افراد با اضافه وزن بالا، مواد قندی و چربی ذخیره بیش از احتیاج بدن، به تری گلیسیرید تبدیل شده است و کبد برای جلوگیری از آسیب دیدن سایر دستگاه های بدن مانند قلب و مغز این ماده اضافی را در خود ذخیره می نماید و به همین دلیل به تدریج به صورت کبد چرب درمی آید.

این متخصص تغذیه و رژیم درمانی گفت: کبد چرب تا گرید سه با رژیم های مناسب کاهش وزن برای افراد چاق و رژیم های حاوی فیبر های محلول و نامحلول یا دادن دارو هایی امکان بازگشت به حالت اول را دارد.

درمان کبد چرب چیست؟

مظهری ادامه داد: با دادن رژیم های سبک و حذف منابع غذایی سرشار از کلسترول مانند گوشت های قرمز، گوشت های تولید شده (سوسیس و کالباس)، لبنیات پرچرب و سس ها باید میزان تری گلیسیرید ذخیره شده در کبد را کم کرد.

او بیان اینکه با مصرف آبزیان و منابع امگا 3، روغن زیتون به جای روغن های حیوانی، حبوبات و سبزی های پخته و خام مانند کدو، هویج، سبزی های حاوی فیبر و میوه ها درحد مناسب نیز در بازگشت کبد به حالت طبیعی موثر است.

مظهری به داشتن استراحت به اندازه کافی تاکید نمود و گفت: افراد مبتلا به کبد چرب باید تحرک داشته باشند، ولی خود را خسته ننمایند چراکه باید به کبد فرصت بازسازی داده گردد و این تنها در زمان استراحت بدن می تواند خود را بازسازی کند.

او ادامه داد: متخصصان گوارش و کبد، در کنار رعایت رژیم غذایی مناسب و تحرک بدون خستگی، گاهی مکمل هایی به بیماران می دهند که به تخلیه و ترمیم کبد یاری می نماید.

مظهری گفت: کبد یک سیستم بسیار خادم برای بدن است و اگر تنها چند درصد آن سالم باشد در صورت رسیدگی و توجه می تواند دوباره بخش های آسیب دیده خود را به طور کامل ترمیم کند، اما درصورتی که به شرایط آن توجهی نگردد، میزان تری گلیسیرید ذخیره شده در آن مرتب افزایش می یابد و از حالت کبد چرب با گرید های پایین به گرید چهار تبدیل می گردد که دیگر هیچ درمانی مگر پیوند کبد را نمی توان برای آن انجام داد.

چه بیمارانی احتیاجمند پیوند کبد می شوند؟

علی محمد مرادی هیئت علمی بخش پیوند کبد بیمارستان امام خمینی، گفت: کبد چرب یکی از بیماری های قرن بیست و یکم است و جزو بیماری هاست که کم کم نسل جدید بیشتر با آن درگیر می شوند.

مرادی اضافه نمود: چربی به طور کلی می تواند در بدن ذخیره و پخش گردد. کبد ارگانی است که اگر میزان چربی در آن بالا برود، تبدیل به منطقه ذخیره ای می گردد؛ مثل چربی که زیر پوست اندام ها و شکم ذخیره می گردد، وقتی چربی خون از یک حدی بالاتر می رود، در کبد انباشته می گردد، اما تفاوت بین ذخیره سازی چربی در پوست و کبد این است که وقتی چربی در پوست ذخیره گردد، تغییر زیادی نمی نماید، اما در کبد، چون یک ارگان فعال است، با افزایش ذخایر چربی به مرور زمان، عملکرد کبد دچار اختلال می گردد.

هیئت علمی بخش پیوند کبد بیمارستان امام خمینی بیان نمود: همه این اتفاقاتی که در طی ذخیره چربی در کبد رخ می دهد، در طولانی مدت قابل مشاهده است به شکلی که فرد در سن 30 یا 40 سالگی به علت عدم رعایت رژیم غذایی مناسب و موارد دیگر دچار التهاب شدید کبد می گردد و در طولانی مدت بافت نرم کبد که قوام مناسبی دارد به یک بافت سفت تبدیل می گردد و کبد یک کیلویی در حد یک کبد 200 گرمی هم فعالیت نخواهد داشت و دچار نارسایی می گردد و فرد به سمت پیوند کبد می رود و اگر فرد نتواند به سمت بهبودی برود، بیمار از دست خواهد رفت.

مرادی گفت: بیمارانی که متوجه ابتلا به کبد چرب می شوند نباید استرس داشته باشند و فکر نمایند امکان درمان برایشان وجود ندارد، زیرا این فرایند طولانی مدت است و تا یک زمانی قابل بازگشت است و کار هایی که در راستای درمان این بیماری انجام می گردد حمایتی است یعنی با متوقف کردن کار هایی که باعث ایجاد کبد چرب شده، میتوان روش بیماری را برگشت پذیر کرد.

علائم ابتلا به کبد چرب

مرادی در خصوص علائم ابتلا به کبد چرب گفت: کبد چرب علائم متفاوتی دارد. به کبد چرب بیماری خاموش می گویند، زیرا علائم خاصی ندارد و با آزمایش متوجه ابتلا به بیماری می شوند و در سونوگرافی نیز عارضه کبد چرب قابل تشخیص است.

او توضیح داد: کبد چرب سه نوع یک و دو و سه دارد، اما این انواع، اهمیت کلینیکی ندارند و تنها یاریی که پس از تشخیص قطعی این انواع می گردد انجام داد این است که به طور مثال وقتی کبد چرب نوع سه تشخیص داده می گردد، فورا درمان پیگیری گردد و اگر نوع یک بود خیلی جای نگرانی نیست.

هیئت علمی بخش پیوند کبد بیمارستان امام خمینی اظهار کرد: معمولا علائمی که مبتلایان به کبد چرب، بخاطر آن به پزشک مراجعه می نمایند، بیحالی، خستگی مفرط، دل درد های مبهم شکمی، بی اشتهایی وکاهش زمان خواب است، اما هیچ کدام از این علائم اختصاصی نیستند.

او بیان نمود: از درجه سه به بعد کم کم ذخیره شدن چربی یک ذخیره شدن ساده نیست و باعث ایجاد بافت التهابی در کبد می گردد و وقتی کبد به این مرحله التهابی می رسد یک سری بافت های ملتهب کلاژنی و فیبروز، در سلول های میان بافتی ایجاد می گردد و بافت کبد را چروکیده و جمع می نماید و این کبد به دلیل کم شدن حجمش هم از نظر ساختار و هم از نظر عملکرد دچار اختلال می گردد که به آن فیبروز می گویند و مرحله برگشت ناپذیر است. از مرحله فیبروز تا زمانی که موعد پیوند کبد فرا برسد بر اساس شرایط بیمار باز هم فرصت وجود دارد.

کبد چرب؛ غیرقابل درمان، اما قابل پیشگیری

مرادی اظهار کرد: در مواردی که شرایط بیمار اورژانسی نیست ممکن است پیوند کبد یکی دو سال به تاخیر بیفتد و حتی خود بیمار در شرایط مساعدی باشد و تمایلی به پیوند نداشته باشد. هرچه بیماری پیشرفت کند، علائمش هم مشهودتر می گردد. علائمی مانند بی اشتهایی و ضعف شدید به حدی زیاد می گردد که برای بیمار غیرقابل تحمل است و بیمار و پزشک احساس احتیاج شدید به پیوند می نمایند، اما، چون میزان کبد تولیدی برای اهدا در کشور کم است همواره اولویت پیوند با کسی است که نارسایی کبدی بدتری دارند.

او گفت: این عوامل باعث می گردد تا فرد به پیوند کبد از فرد زنده تمایل پیدا کند. در پیوند از زنده، خانواده درجه یک با گروه خونی یکسان، در اولویت هستند و وقتی کبد اهدایی از فرد زنده، از نظر عروقی مناسب باشد، پیوند کبد صورت می گیرد و بخشی از کبد فرد سالم را برمی دارند و به فرد گیرنده پیوند می زنند.

کبد چرب؛ غیرقابل درمان، اما قابل پیشگیری

مرادی گفت: کبد چرب هیچ درمان و داروی قطعی وجود ندارد، اما میتوان از ابتلا به آن پیشگیری کرد. مصرف آنتی اکسیدان هایی مثل ویتامین دی و چربی های مناسب مثل زیتون و کنجد و مصرف میوه و سبزیجات تازه و فعالیت بدنی مناسب، به پیشگیری از ابتلا به کبد چرب جلوگیری می نماید.

علویان متخصص گوارش، 20 عادت غذایی را باعث سلامتی و عدم ابتلا به کبد چرب برشمرده اند که این عادات به توضیح زیر است:

1- چای را اندکی سرد بنوشید تا سرطان مری نگیرید.

2- قند های قندان را ریزتر کنید.

3- هیچ وعده غذایی را حذف نکنید.

4- از گیاهخوار شدن صرف نظر کنید بدن به مواد گوشت احتیاجمند است.

5- با سیر و پیاز به شدت دوست باشید.

6- آب فراوان بنوشید.

7- چیپس را دشمن خود بدانید.

8- غذا را به خوبی بجوید.

9- ماست کم چرب و شیر را از قلم نیاندازید.

10- گوجه فرنگی را دوست خوب خود بدانید.

11- برنج را آبکش نکنید.

12-با سوسیس و کالباس سرسنگین باشید.

13- با نوشابه قهر کنید.

14- نان سبوس دار میل کنید.

15- دیر شام نخورید.

16- مصرف ماهی را جدی بگیرید.

17- به یکدیگر برای خوردن شام بیش از حد تعارف نکنید.

18- کافیست هر روز نیم ساعت پیاده روی کنید.

19- میوه فراوان بخورید.

20- به خوردن سبزیجات عادت کنید.

منبع:خبرنگاران

سفر به دور زمین: دور زمین | سفر به دور زمین هیچوقت اینقدر آسون نبوده! تور ارزان، تور لحظه آخری، اروپا، تور تایلند، تور مالزی، تور دبی، تور ترکیه

مجله سرگرمی: پرسینا بلاگ، سیستم مدیریت محتوا پرسینا

منبع: جام جم آنلاین
انتشار: 23 مرداد 1400 بروزرسانی: 23 مرداد 1400 گردآورنده: persinablog.ir شناسه مطلب: 7352

به "سلامت دستگاه تصفیه بدن را چگونه تضمین کنیم؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "سلامت دستگاه تصفیه بدن را چگونه تضمین کنیم؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید