معرفی قلعه تاریخی فورگ Furg Citadel

به گزارش پرسینا بلاگ، قلعه فورگ ارگی است در روستای فورگ از توابع شهرستان درمیان در استان خراسان جنوبی. این قلعه در 5 کیلومتری درمیان واقع شده است. این بنا در در زمره 10 قلعه تاریخی مهم کشور و از آثار مهم و قابل توجه ایران است که علاوه بر صندلی ملی، ظرفیت ثبت در فهرست میراث جهانی را داراست.در ادامه مطلب همراه خبرنگاران باشید تا با این قلعه تاریخی بیشتر آشنا شوید.

معرفی قلعه تاریخی فورگ Furg Citadel

وجود مناطق کوهستانی زیاد باعث شده که پای فرقه اسماعیلیه به این منطقه باز گردد و برای دفاع از خود، قلعه های مرتفع و مستحکمی در اکثر مناطق این شهرستان و سایر شهرهای جنوبی خراسان ساخته و باقی بگذارند.

از نظر پیشینه تاریخی ، ساخت قلعه فورگ در زمان نادرشاه افشار از طریق میرزا بقاخان حاکم منطقه آغاز شده و پس از وی پسرش میرزا رفیع خان ساختمان قلعه را به اتمام رسانده است. در زمان حکومت شوکت الملک به دستور وی سپاهیانش به قلعه هجوم برده، حاکم آن را دستگیر کرده و قلعه را فتح می کند. تاریخ ساخت این قلعه در کتاب دیوان لامع، نوشته محمد رفیع بن عبدالکریم در میانی، سال 1160 ه.ق. ذکر شده است. مؤلف کتاب عین الوتابع، قلعه را این گونه توصیف کرده است: قلعه فورگ در روی کوهی است که از آجر پخته، دیوار و باروج آن را به طور محکم ساخته اند و پایه آن را سنگ چین کرده اند و دو شیر در اطراف خود داشته با دو خاکریز که قطر هر یک پنج در پنج است.

ساختار قلعه تاریخی فورگ

قلعهٔ فورگ در جبهه شمالی روستای فورگ در ارتفاع 1840 متری بر روی ارتفاعات ابتدای درهٔ درمیان که منتهی به دشت اسدیه است، قرار گرفته است. از نظر مکان یابی دارای موقعیت سوق الجیشی نسبتاً مناسبی است که بر کل روستا، مزارع و راه های ارتباطی منطقهٔ شرقی پیرامون خود احاطه دارد. وسعت قلعه حدود 9200 متر مربع است که گستردگی آن از شرق به غرب است. ورودی اصلی قلعه در حصار شرقی آن قرار گرفته که البته پایین ترین نقطه قلعه به شمار می رود. به طور کلی در معماری قلعه از سمت شرق به غرب سه بخش عمده قابل تشخیص است، بخش اول در سمت شرق شامل انبار علوفه، محل زندگی خدمه، محل نگهداری احشام، و حوض انباری است.

بلیط هواپیما در طاهاگشت

قسمت دوم قلعه که در مرکز قلعه قرار گرفته است، در ارتفاع بالاتری نسبت به بخش اول قرار گرفته است که در فاصله 50 متری از محل نگهداری احشام احداث شده به محل نگهداری آذوقه و تدارکات نظامی و محل سکونت سربازان و مسجد اختصاص دارد و سومین بخش که حالت مرکزیت قلعه را دارد. در بالاترین بخش قلعه و در دو طبقه احداث شده که بر کل روستا و راه های ارتباطی پیرامون منطقه اشراف دارد. در بخش شرقی قلعه که ورودی، برج های نگهبانی، آب انبار و فضاهای دیگر را شامل می گردد به دلیل درصد بالای تخریب در آن ها امکان تشخیص دقیق نوع کاربریشان وجود ندارد. به دلیل وجود آثاری از برج و بارو در حد فاصل این بخش با بخش اول، این احتمال وجود دارد که مرحلهٔ دوم دفاعی قلعه بوده تا بدین وسیله لایه های دفاعی بخش اصلی قلعه یعنی کهندژ تکمیل تر گردد. در گوشه شمال شرقی این قسمت برجی خشتی وجود دارد با تزیینات چلیپایی یا طرح لوزی که در میان مردم روستا به برج کبوتر خانه شهرت دارد.

سومین بخش قلعه که در غربی ترین قسمت آن و نیز در مرتفع ترین بخش قلعه قرار گرفته است، از طریقٔ دو برج و حصاری مستحکم و بلند از بخش دوم جدا شده است، وجود این برج ها و حصارها نشان دهندهٔ اهمیت زیاد این بخش است. این قسمت که کهندژ یا شاهنشین قلعه محسوب می گردد، دارای فضاهای دست نخورده بیشتری نسبت به دو قسمت قبل است. وجود فضاهایی مانند هشتی ها، راهروهای ارتباطی، اصطبل، محل ذخیره آذوقه، برج های نگهبانی، و فضاهایی با کاربری های دیگر از مهم ترین ویژگی های این قسمت می باشد، کهندژ یا ارگ دارای دو طبقه بوده که طبقه فوقانی آن جز قسمت های محدود، دچار تخریب شده است. از دیگر عناصر معماری نقبی است که به خارج از قلعه راه دارد که به منظور برداشت آب، در زمان محاصره قلعه یا خروج اضطراری و پنهانی ساخته شده است.

آدرس

استان خراسان جنوبی - شرق شهرستان بیرجند- 5کیلومتری بخش درمیان

لمینت دندان کامپوزیت دندان ایمپلنت ارتودنسی

منبع: تاپ تراول
انتشار: 25 دی 1398 بروزرسانی: 6 مهر 1399 گردآورنده: persinablog.ir شناسه مطلب: 2553

به "معرفی قلعه تاریخی فورگ Furg Citadel" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "معرفی قلعه تاریخی فورگ Furg Citadel"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید