آشنایی با سوغات و صنایع دستی دزفول، تصاویر

به گزارش پرسینا بلاگ، ساخت و تولید صنایع دستی در دزفول پیشینه ای بسیار طولانی دارد و به گفته برخی افراد به پنج هزار سال قبل از میلاد می رسد تا آنجا که نام خانوادگی بسیاری از مردم دزفول از حرفه و پیشه صنایع دستی اقتباس شده است.در این مطلب به سراغ سوغاتی ها و صنایع دستی دزفول رفته ایم؛ شهر دزفول در زمینه صنایع دستی بسیار غنی است و هیچ گردشگری از این شهر دست خالی بیرون نمی رود.

آشنایی با سوغات و صنایع دستی دزفول، تصاویر

کلوچه های سنتی دزفول

کلوچه های سنتی دزفول یکی از کردهای فرهنگ محلی این شهر محسوب می گردد که در جای جای مرنامات و فرهنگ این شهر حضور دارد. به خاطر طعم خوشمزه و سنتی بودن آنها، استقبال خوبی از طرف مردم شهر و میهمانان و گردشگران از این کلوچه ها شده و تولید این کلوچه در سطح شهر توسعه چشمگیری یافته به گونه ای که مغازه های پخت و عرضه کلوچه درتمام خیابان های اصلی دزفول به وفور مشاهده می گردد.

از جمله سوغات دزفول می توان به انواع کلوچه خرمایی، کلوچه شکری، کلوچه نمکی، لوزی شکری، نان شیر، معجون کنجد، ارده، شیره (سیلون)، نان کنجدی، قرص نعناع و… اشاره کرد. هم چنین مرکبات از جمله پرتقال دزفول و انواع صنایع دستی دزفول طرفداران زیادی دارد.

کپوبافی

روستای پامنار در نزدیکی شهر دزفول و کنار دریاچه شهیون را مهد تولید کپو بافی می دانند. کپو بافی در در واقع پیچیدن ساقه های جوان نخل، دور تا دور ساقه های کرتک است. هنرمندان به این طریق سبد، سینی،کاسه و… تولید می کنند.

برخی هنرمندان هم به وسیله کامواهای الوان رنگی در میان این ساقه ها آن را تزئین می کنند. کافی است گشتی در بازار قدیم دزفول بزنید تا آن ها را در مغازه های مختلف بیابید.

خراطی و محصولات چوبی

اشیا تزئینی چوبی زیبایی را می تواند به نام سوغات دزفول از این شهر به یادگار بیاورید. بزرگ ترین کارگاه های خراطی ایران را می توانید در دزفول پیدا کنید. خراطی هنری است که بیش از صد ها سال است در شهر دزفول رونق دارد و همچنان هم انواع وسایل کاربردی و تزئینی به وسیله خراطی های مختلف در این شهر تولید می گردد.

از قلیان، صندلی و گلدان گرفته تا ظروف تزئینی، ظروف آشپزخانه و مجسمه های زیبا، هنر خراطی دزفول امروزه معروفیت جهانی پیدا کرده است و توانسته اند مهر اصالت یونسکو را هم دریافت کنند.

در بازار های قدیمی این شهر هنوز هم می توانید صدای خراطی ها را بشنوید، به کارگاه آن ها بروید و فرایند تولید یک محصول را از نزدیک ببینید. هرساله جشنواره های بزرگی در زمینه نمایش محصولات چوبی در دزفول برگزار می گردد و بزرگ ترین هنرمندان این صنعت از سراسر کشور به دزفول، قطب خراطی ایران می آیند.

ساخت قلم نی

یکی از معروف ترین صنایع دستی و سوغات دزفول قلم نی های آن است. سال های سال است که خوشنویسان کشور، بهترین قلم نی را قلم نی دزفول معرفی می کنند.

تنها قلمی که رنگ دانه دارد، تنها قلمی که صیقلی و ارتجاعی است، تنها قلیمی که جنس آن از چوب نیست، تنها قلمی که از الیاف نخ مانند فشرده ساخته شده است و تنها قلمی که با جذب رنگ استحکام خودش را از دست نمی دهد، این ها همه ویژگی های قلم نی دزفول است که معروفیتی جهانی هم پیدا کرده است.

گیوه بافی

گیوه بافی یا گیوه دوزی از قدیمی ترین صنایع دستی سرزمین پارس (ایران) است و طبق سندهای تاریخی بدست آمده پیشینهٔ این صنعت به حدود 1000 سال پیش باز می گردد.پای افزار گیوه، با توجه به آب و هوای معتدل ایران خنک، سبک و قابل شستشو طراحی شده است و به دلیل داشتن تمامی این ویژگی ها در میان روستاییان و کشاورزان، از گذشته تا امروز مورد استفاده قرار گرفته است.

گیوه دوزی در شهرهای بهبهان ودزفول رواج دارد و بیش تر کاربرد محلی دارد.گیوه ها را بانوان به هنگام فراغت در خانه می بافند و سپس به کارگاه های گیوه دوزی عرضه می کنند.در دزفول گونه ای گیوه به نام چتری تهیه می گردد که رویه آن از پارچه دست باف به نام چتری و تخت آن از چرم است.

ورشو سوغات دزفول

روزگاری هنر ورشو سازی در دزفول بسیار پر رونق بود. ورشو یا ژرمن سیلو ر یک آلیاژ فلزی است که در زمان قاجار رونق زیادی داشت اما در حال حاضر این آلیاژ وارد نمی گردد و کسب و کار آن هم محدود شده. در بازار قدیم دزوفول که قدم بزنید پدربزرگان ورشو سازی را در حال کار در کارگاه خواهید دید.

موضوع ناراحت کننده اما این است که با رفتن این افراد شاید این هنر هم به دست فراموشی سپرده گردد. در سفر به دزوفول بازدید از کار هنرمندان ورشو ساز را در بازار قدیم از قلم نیاندازید و از این هنر حمایت کنید.

پریها: پریها | اخبار، سرگرمی، ورزش، فال، پزشکی، سینما

منبع: گردشبان
انتشار: 23 مرداد 1400 بروزرسانی: 23 مرداد 1400 گردآورنده: persinablog.ir شناسه مطلب: 7708

به "آشنایی با سوغات و صنایع دستی دزفول، تصاویر" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "آشنایی با سوغات و صنایع دستی دزفول، تصاویر"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید