طرز تهیه انواع آش ماست خوشمزه، از ساده و سنتی تا مجلسی
به گزارش پرسینا بلاگ، آش ماست شیرازی یکی از انواع آش های خوشمزه و سنتی ایرانی است که همانطور که از نامش تعیین است اصالتش متعلق به شهر شیراز می باشد. این آش را می توانید به عنوان غذای اصلی یا میان وعده سرو کنید. این آش همانند آش کشک شمالی و آش دوغ آذری، طعمی ترش مانند داشته و بسیار لذیذ است. در ادامه انواع طرز تهیه آش ماست را برای شما آورده ایم؛ با ما همراه باشید.
در این مطلب آمده است:
طرز تهیه آش ماست ساده بدون گوشت
طرز تهیه آش ماست شیرازی
طرز تهیه آش ماست تبریزی
طرز تهیه آش ماست شمالی
طرز تهیه آش ماست سبزواری
طرز تهیه آش ماست کرمانشاهی
طرز تهیه آش ماست ساده بدون گوشت
مواد لازم | |
برنج | 3 پیمانه |
ماست | 1 کیلوگرم |
لپه | نصف پیمانه |
پیاز | 1 عدد متوسط |
نعناع | 1 قاشق سوپ خوری |
روغن مایع | به میزان لازم |
نمک، زردچوبه و فلفل سیاه | به مقدار لازم |
دستور تهیه آش ماست ساده
- چند ساعت قبل از آغاز آشپزی برنج و لپه را در ظرف های جداگانه خیس کنید. خیس کردن لپه باعث می گردد که هم نفخ آن گرفته گردد و هم زودتر پخته گردد.
- یک قابلمه مناسب را انتخاب کنید و در آن 4 پیمانه آب اضافه کنید و برنج را آبکشی کنید و به قابلمه اضافه کنید. سپس قابلمه را بر روی اجاق گاز با حرارت ملایم قرار دهید.
- برای پختن لپه ها، یک قابلمه جدا را تهیه کنید و لپه ها را به همراه 4 پیمانه آب به آن اضافه کنید و بر روی اجاق گاز با حرارت ملایم قرار دهید تا کاملا پخته شوند.
- بعد از اینکه برنج و لپه کاملا پخته شدند. لپه ها را به قابلمه برنج منتقل کنید و خوب مواد را هم بزنید و بگذارید تا مقداری دمای برنج و لپه سرد گردد.
- بعد از اینکه برنج و لپه کاملا خنک شدند، ماست را هم بزنید و به آن ها اضافه کنید. و خوب مواد را هم بزنید تا یکدست شوند.
- در مرحله بعد پیاز را پوست بگیرید و بشویید. سپس آن را به صورت نگینی خرد کنید. در ادامه یک تابه که مقداری روغن در آن ریخته اید را بر روی اجاق گاز با حرارت ملایم قرار دهید و صبر کنید تا روغن داغ گردد. سپس پیاز را اضافه کنید و تفت دهید.
- نعناع خشک را به تابه اضافه کنید و کمی تفت دهید. مواظب باشید که نعناع نسوزد. که طعم غذای شما را خراب می نماید. سپس زردچوبه اضافه کنید و خوب مواد را هم بزنید. بهتر است برای سرخ کردن نعناع اجاق گاز را خاموش کنید تا با همان دمای روغن سرخ گردد.
- پیاز داغ و نعناع داغ را به قابلمه آش اضافه کنید و خوب آش را هم بزنید.
- در نهایت شعله اجاق گاز را کم کنید و مرتبا آش را هم بزنید تا آش ماست پخته گردد و جا بیافتد.
طرز تهیه آش ماست شیرازی
مواد لازم | |
برنج | 500 گرم |
لپه | نصف پیمانه |
ماست ترش | 1 کیلو |
گوشت گردن بدون استخوان | 600 گرم |
شوید و ترخون | 500 گرم |
پیاز داغ | 6 قاشق سوپخوری |
پیاز | 1 عدد |
طرز تهیه آش ماست کازرونی
- برای تهیه آش ماست شیرازی ابتدا لپه را پاک می کنیم و در کاسه ای از آب می ریزیم و به مدت 5 ساعت اجازه می دهیم تا لپه خیس بخورد و 2 الی 3 بار آب کاسه را تعویض می کنیم تا نفخ لپه ها از بین برود. (می توانید این کار را از شب تا صبح انجام دهید)
- همین طور ماست را نیز از روز قبل از یخچال بیرون می آوریم و 1 قاشق نمک به آن اضافه می کنیم و مجددا داخل یخچال قرار می دهیم.
- ابتدا گوشت را در قابلمه ای می ریزیم و روی حرارت قرار می دهیم و پیاز را پوست می گیریم و می شوییم.
- و از وسط نصف می کنیم و همراه با کمی نمک و فلفل به گوشت اضافه می کنیم و تا روی مواد 7الی 8 لیوان آب می ریزیم و درب قابلمه را می گذاریم و اجازه می دهیم تا گوشت به آرامی با حرارت ملایم پخته گردد.
- دقت کنید ما به آب گوشت احتیاج داریم پس حرارت را نباید زیاد کنیم تا آب گوشت بخار گردد.
- پس از پخت کامل گوشت ،آب آن را در کاسه ای عظیم می ریزیم و اجازه می دهیم تا گوشت ها کف قابلمه کاملا خشک شوند و حرارت را خاموش می کنیم و اجازه می دهیم تا گوشت خنک گردد.
- لپه را در آبکش می ریزیم و می شوییم و در قابلمه ای می ریزیم و آب گوشت که تقریبا باید 6 پیمانه باشد را به لپه می افزاییم و کمی نمک و فلفل روی آن ها می پاشیم و روی حرارت ملایم قرار می دهیم تا لپه و کاملا پخته شوند.
- سپس ترخون و شوید را تمیز می کنیم و می شوییم و در آبکش قرار می دهیم تا آب اضافه آن خارج گردد و در خرد کن می ریزیم و یا روی تخته آشپزخانه ریز خرد می کنیم و کنار می گذاریم.به لپه سر می زنیم و از آن لای دندان تست می کنیم.
- اگر اطرافش پخته بود و کمی گیر داشت، برنج را می شوییم و به آن اضافه می کنیم و اجازه می دهیم تا با حرارت ملایم کاملا بپزد و له گردد.آن وقت کمی نمک روی مواد می پاشیم و سبزی را نیز به مواد اضافه می کنیم. (رنگ سبزی حفظ گردد)
- صبر می کنیم تا 30 دقیقه سبزی کاملا پخته گردد.
- ماست را نیز زودتر از یخچال بیرون می آوریم تا با دمای محیط سازگار گردد. در این فاصله گوشت را با گوشکوب کاملا له می کنیم.پس از پخت سبزی گوشت کوبیده شده را نیز به مواد آش اضافه می کنیم
- در این مرحله اجازه می دهیم تا آش غلیظ تر گردد. آش را گه گاه هم می زنیم تا ته نگیرد. پس از گذشت 20 دقیقه آش غلیظ شده و حتی کمی سفت ، زیر شعله را خاموش می کنیم چون تمام مواد کاملا پخته است و ماست را هم می زنیم.
- و به آش اضافه می کنیم. چون داغ بودن آش ممکن است باعث بریده شدن ماست گردد. ماست را کاملا با آش مخلوط می کنیم و در ظرفی آش ماست آماده شده را می ریزیم و با پیاز داغ تزئین می کنیم.
طرز تهیه آش ماست تبریزی
مواد لازم | |
برنج گرده | نیم پیمانه |
هویج متوسط | دو عدد |
بلغور گندم ریز | نیم پیمانه |
سبزی آش | نیم کیلو |
پیاز داغ | فراوان! |
فلفل سبز تازه | یک تا دو عدد بسته به میزان تندی فلفل |
لپه | نیم پیمانه |
ماست | نیم لیتر یا بیشتر |
طرز تهیه آش ماست ترکی آذربایجان
- لپه را بشویید و حدود یک ساعت در آب خیس دهید. بعد آن را بپزید.
- مقدار زیادی پیاز داغ درست کنید و نیمی از آن را برای تزیین کنار بگذارید.
- هویج را با برنج ، پیاز داغ ، بلغور، لپه ،فلفل سبز و 3 تا 4 لیوان آب در قابلمه مناسب بریزید و روی حرارت متوسط گاز قرار دهید.
- تا بجوشند. بعد از یک ربع جوشیدن این مواد سبزی آش خرد شده را به آنها اضافه کنید.بعد از اینکه آب آش کشیده شد و جا افتاد ، شعله گاز را خاموش کنید تا آش سرد کمی خنک گردد. در آخر ماست را اضافه کنید.
- روی آش را هم با پیاز داغ و نعنا داغ تزیین کنید.
طرز تهیه آش ماست شمالی
مواد لازم | |
ماست یا دوغ | 1 کیلو |
سبزی آش | 1 لیوان |
لوبیا چیتی پخته یا نخود و لوبیا | 1/2 لیوان |
عدس پخته | 1/4 لیوان |
برنج | 1/4 لیوان |
کشک | 3 قاشق غذاخوری |
رشته | 1 لیوان |
پیاز داغ فراوان، نعنا داغ و سیر داغ | به مقدار لازم |
طرز تهیه آش ماست مازندرانی
- برنج را با 2 لیوان آب بگذارید تا بپزد و خوب له گردد. سپس سبزی را اضافه کنید و اجازه بدهید بپزند بعد ماست را با آب رقیق کنید و به آش اضافه کنید. حرارت را زیاد کنید و مرتب هم بزنید تا جوش بیاد و گرنه ماست می برد. بعد شعله را کم کنید.
- حبوبات، رشته، مقداری از پیاز داغ (مقداری برای تزیین آش کنار بگذارید) کشک، نعنا داغ و سیر داغ را اضافه کنید و هم بزنید و اجازه بدهید تا آش جا بیفتد. از روی حرارت بر دارید.
- آش را با پیاز داغ نعنا داغ تزیین کنید.
طرز تهیه آش ماست سبزواری
آش ماستی یکی از غذاهای سنتی سبزوار است که معمولا سبزواری ها آن را همراه با غذاهای دیگری نظیر کوکو سبزواری میل می نمایند.
مواد لازم | |
ماست پُرچرب | 500 گرم |
رشته | 200 گرم |
اسفناج یا برگ چغندر | 500 گرم |
تره | 150 گرم |
نعنا | 50 گرم |
نمک و فلفل | به میزان لازم |
روش تهیه آش ماست سبزواری
- اسفناج خرد کرده را با مقداری آب جوش نیم پز کنید.
- سپس رشته را به آن اضافه کنید.
- بعد از آن که رشته نرم شد، تره و نعنا تازه را داخل مخلوط کن بریزید و برای آن که بهتر مخلوط گردد چند قاشق ماست اضافه کنید.
- سپس مخلوط سبزی و ماست را به آش اضافه کرده و نمک و فلفل آن را اندازه کنید و در همین لحظه شعله را خاموش کنید تا آش سرد گردد.
- این آش به صورت سرد سرو می گردد و معمولا کنار آن، سر سفره، کوکوسبزی هم گذاشته می گردد.
طرز تهیه آش ماست کرمانشاهی
مواد لازم | |
برنج | یک فنجان |
لپه | نصف استکان |
پیاز متوسط | 2 عدد |
دوغ یا ماست غلیظ محلی | 5 لیتر |
روغن کرمانشاهی | 4 قاشق غذاخوری |
زردچوبه | نصف قاشق چای خوری |
نمک و ادویه | به مقدار کافی |
جعفری، گشنیز، تره و اسفناج | از هر کدام250 گرم |
دستور پخت آش ماست کوردی
- به منظور تهیه این نوع آش در ابتدا جعفری، گیشنیز، تره و اسفناج را بعد از پاک کردن و شست و شو خرد کنید، سپس آنها را داخل قابلمه ای بریزید و لپه را اضافه کنید و بعد از افزودن 3 لیوان آب به مواد داخل قابلمه، آن را بر روی حرارت قرار دهید تا به طور کامل بپزد.
- بعد از پخت سبزی و لپه، قابلمه را از روی حرارت بردارید و مقدار 5 لیتر دوغ محلی را داخل دیگ بریزید و روی حرارت قرار دهید. حال برای اینکه دوغ بریده نگردد، ضروری است تا به طور مداوم آن را هم بزنید تا زمانی که به جوش آید. اکنون برنج پاک شده که از قبل خیسانده اید را به دوغ در حال جوش اضافه کنید و هم بزنید، سپس مخلوط لپه و سبزی پخته شده در مرحله قبلی را به آن بیفزایید و بعد حرارت زیر دیگ را کم کنید تا به آرامی پخته شده و آش قوام آید.
- بعد از پخت برنج و غلیظ شدن آش می توانید داخل تابه ای را مقداری روغن بریزید و پیاز های خرد شده را در آن تفت دهید، سپس نمک و زردچوبه بزنید، زمانیکه پیاز ها طلایی شدند، پیاز داغ را به آش ماست اضافه کرده و اجازه دهید تا آش کمی جا بیفتد.
سخن آخر
آش ماست یکی از آش های خوشمزه است که هواداران زیادی دارد. معروف ترین آش های ماست در شهرهای شیراز و تبریز پخته می گردد. آش ماست را می توان هم با گوشت و هم بدون گوشت تهیه نمود و در روش با گوشت از گوشت گوسفندی ریش ریش شده و یا گوشت چرخ کرده قلقلی استفاده می نمایند. آش ماست به دلیل موادی که در آن استفاده می گردد بسیار سالم، مقوی و انرژی زا است. از لحاظ طب سنتی، طبع آش ماست سرد است و بسیار مناسب برای فصل های گرم سال است. همچنین آش ماست به دلیل حضور ماست و برنج در خود، سرشار از کلسیم است که برای سلامتی بدن بسیار مفید است.
امیدواریم از این مطلب استفاده لازم را برده باشید. اگر به دنبال دستور پخت های آش های اصیل و سنتی ایرانی هستید، خواندن مطالب طرز تهیه آش رشته، طرز تهیه آش دوغ کردستان، طرز تهیه آش دوغ لری و طرز تهیه آش عباسعلی خانگی را در انگیزه از دست ندهید!
منبع: مجله انگیزهگروه ساختمانی آبان: گروه ساختمانی آبان: بازسازی ساختمان و تعمیرات جزئی و کلی و طراحی ویلا و فضای سبز و روف گاردن، طراحی الاچیق، فروش درب های ضد سرقت