غار کتله خور، غاری بی نظیر در زنجان

به گزارش پرسینا بلاگ، غارها یکی از پدیده های رازآلود و شگفت انگیز طبیعت هستند که با داستان های کهن و روایت های تاریخی و افسانه ای رابطه ای دیرینه دارند. نمونه های بی نظیر و دیدنی این پدیده به تعداد متعددی در سرتاسر ایران پراکنده شده اند و در بیشتر نقاط کشور به چشم می خورند. غار زیبای کتله خور یکی از جاذبه های گردشگری ایران زمین است و ما در این مطلب می خواهیم به آن بپردازیم. در ادامه با خبرنگاران همراه شوید تا بیشتر با این غار زیبا و مهم آشنا شوید.

غار کتله خور، غاری بی نظیر در زنجان

آشنایی بیشتر با غار کتله خور

غار کتله خور همچون غار علی صدر همدان یکی از مهم ترین غارهای خشکی - آبی ایران است که در دل کوه ساقیزلو قرار گرفته است. هم چنین این غار هم سن غار علی صدر است؛ اما دو تفاوت مهم با یکدیگر دارند. یکی از تفاوت های این دو غار در این است که غار علی صدر کاملاً آبی است؛ ولی غار کتله خور تقریباً خشکی است. تفاوت دوم این است که آهک های غار کتله خور بسیار خالص تر از آهک های غار علی صدر است و شفافیت همین آهک ها سبب زیباتر شدن این غار شده است.

جالب است بدانید که طبق یک سری شواهد و آنالیز های به دست آمده، این دو غار به هم متصل هستند. کیفیت بلورها، قندیل ها و زیبایی های بی مانند این سبب شده است که در صدر اولین غارهای آهکی دنیا قرار گیرد. این غار یکی از غارهای کم نظیر دنیا است و پیش بینی شده که 7 طبقه دارد و جزء عمیق ترین غارهای ایران محسوب می شود که تا به امروز 3 طبقه از آن کشف شده است.

بخش های گل کلمی و خوشه انگوری از مهم ترین زیبایی های این غار هستند که تبحر خاصی در مسحور کردن بازدیدکنندگان دارند. جالب است بدانید که غار کتله خور ارتباط عمیقی با آیین های مردم گرداب و روستاهای اطرافش دارد به گونه ای که ممکن است در هنگام بازدید از آن شاهد مراسم عروس گردان باشید. رسمی که پس از اتمام عروسی، مهمانان و عروس و داماد به داخل غار می روند و باز در آن جا به جشن و پایکوبی می پردازند. بنا به باور مردمان محلی این کار برای آن زوج، برکت و خوشبختی را به همراه دارد.

تاریخ غار کتله خور

در ابتدا باید بگوییم که کشف غار کلته خور در سال 1300 به وسیله گروهی از کوه نوردان ماهر اجرا شده و 30 سال بعد از آن به وسیله یکی از اعضا به ثبت ملی رسیده است. در حدود 15 سال پیش، اولین بهره برداری های غار اجرا شده اما هنوز که هنوز است جست وجو و فعالیت برای آماده سازی های دیگر بخش غار ادامه دارد. قدمت این غار به 120 میلیون سال پیش باز می شود.

جالب است بدانید که قسمت های ابتدایی غار محل زندگی انسان های اولیه بوده که کشف 80 اسکلت انسانی در این مکان ادلهٔ مناسبی برای این حرف است. اگر علاقه مند به آنالیز صحت این ادعا هستید می توانید هم اکنون نیز در بازدید از غار این اسکلت ها را در همان محل از نزدیک مشاهده کنید. مورد دیگر این که غار کتله خور در ابتدای تشکیل، همچون غار علی صدر یک غار آبی بوده است. در مراحل شکل گیری طبقات غار آب موجود در آن به زیر زمین نفوذ نموده است و سبب تبدیل آن به یک غار خشکی شده است.

معنی نام و علت نام گذاری غار کتله خور

کتله در لغت به معنای کوه کم ارتفاع و پست است. یکی از همین کوه ها به گونه ای مستقر شده است که هر روز خورشید از پس آن طلوع می نماید و مردم به جای کتله خورشید به آن کتله خور می گویند. در واقع کتله خور به معنای خوردن به کتله های دیگر است؛ اما در نهایت یعنی این غار به غارهای کوچک دیگر منتهی می شود.

بخش های مختلف غار کتله خور

به غیر از قسمت های مختلف خود غار، در حال حاضر غار کتله خور به 3 بخش کلی فرهنگی، تفریحی و ورزشی تقسیم می شود. اغلب بخش ورزشی غار مورد توجه صخره نوردان و غار نوردان است. بخش تفریحی آن به وسیله عموم مردم مورد بازدید قرار می گیرد.

بخش فرهنگی غار در قسمت جنوبی آن قرار گرفته که یک دالانی قسمت اصلی آن است و برای برگزاری مراسم های مختلفی مورد استفاده قرار می گیرد. هر کدام از شما بازدید کنندگان می توانید با توجه به توانایی هایتان، شرایط جسمانی و علاقه مندی تان از هر کدام از این بخش ها که دوست دارید، بازدید کنید.

کتله خور کجاست و چطور باید برویم؟

پس از گفتن تمامی این مطالب ضروری است که نشانی غار کتله خور را به شما بدهیم و بگوییم که چگونه می توانید خود را به این غار با شکوه برسانید. احتمالاً با خواندن مطالب تا به این جای کار متوجه شده اید که این غار در استان زنجان واقع شده است. اگر کمی دقیق تر بخواهید باید بگوییم که غار در 146 کیلومتری جنوب استان زنجان در فاصله اندکی از شهر گرماب، یکی از توابع شهرستان خدابنده، قرار گرفته است.

شهر گرماب از جنوب با استان همدان و از غرب با استان کردستان همسایه است. همین موضوع می تواند شاهدی دیگر برای اتصال دو غار علی صدر و کتله خور به یکدیگر باشد. برای دسترسی به غار راه های مختلفی وجود دارد. اگر در این سفر مبدأ شما برای حرکت شهر تهران است باید در مسیر اتوبان قزوین - تهران قرار بگیرید و در امتداد اتوبان به سمت زنجان حرکت کنید. هنگام رسیدن به ابهر باید به سمت شهرستان خدابنده بروید و از آن جا به طرف شهر گرماب حرکت کنید.

پس از رسیدن به گرماب و قرارگرفتن در جاده کتله خور، با طی کردن مسافت کوتاهی کوه و ورودی غار را در مقابلتان مشاهده خواهید نمود. در این مسیر نیازی به رفتن به زنجان نیست؛ اما اگر می خواهید به خود شهر زنجان بروید و سپس از آن جا به سمت غار بروید، راه دیگری نیز وجود دارد. مسیر سلطانیه و جاده بیجار، هر دو مسیری برای رفتم از زنجان به سمت قیدار و گرماب است و پیشنهاد ما این است از مسیر سلطانیه بروید. اگر می خواهید از سمت همدان حرکت کنید می توانید به وسیله جاده کبودر آهنگ خود را به غار مقصد نهایی و غار کتله خور برسانید.

برترین زمان بازدید ازغار کتله خور؟

شاید بتوان گفت که بازدید از هر جاذبه ای اگر فصل و زمان مناسب خود صورت گیرد بسیار مجذوب کننده تر و درک زیبایی های آن بیشتر و بهتر است؛ بنابراین غار کتله خور نیز از این قاعده مستثنی نیست. برترین زمان سفر و بازدید از این پدیده بی نظیر سه اول سال است. در فصل بهار هم مسیر و طبیعت منطقه زیباست و هم هوا بسیار معتدل است. در فصل تابستان با وجود گرمای هوا، دمای داخل غار خنک و مناسب است. فصل پاییز نیز برای رفتن به غار کتله خور و بازدید از زیبایی هایش مناسب است. اما در فصل زمستان دمای داخل غار به شدت کاهش می یابد و سرما ممکن است باعث شود که نتوانید با خیالی آسوده از غار بازدید کنید؛ بنابراین اگر تحمل سرما برای شما سخت است توصیه می کنیم از رفتن به این غار در فصل زمستان خودداری کنید.

امکانات اطراف غار کتله خور

به علت این که در چند سال گذشته این غار به عنوان یکی از مهم ترین جاذبه های زنجان شناخته شده است، امکانات رفاهی بسیاری در اطراف آن برای آسایش گردشگران تدارک دیده شده است. به عنوان مثال جاده منتهی به این غار آسفالت شده است و در تمامی طول مسیر پمپ بنزین و پمپ گاز وجود دارد. پارکینگ، سرویس بهداشتی، آب آشامیدنی سالم، فروشگاه مواد غذایی، امکان کمپ، پوشش مخابرات و تلفن از دیگر امکانات اطراف این جاذبهٔ گردشگری است که در اختیار شما گردشگران و مسافران عزیز واقع شده است.

جاذبه های تماشای اطراف غار کتله خور

ضروری است در این جا تعدادی از جاذبه های تماشای اطراف غار کتله خور را نام ببریم را در صورت علاقه داشتن از آن ها نیز تماشا کنید. در ابتدا توصیه می کنیم که پس از بازدید از غار، از خود شهر گرماب و دیگر جاذبه های گردشگری آن تماشا کنید. دریاچه بالیخلی بولاغی، برج های سلجوقی خرقان، مقبره پیر تاکستان، پشت قلعه بیجار، گنبد سلطانیه و منطقه حفاظت شده بیجار از جمله جاذبه های تماشای اطراف غار کتله خور است که صرف اندکی وقت و بازدید از آن ها خالی ازلطف نیست.

سخن پایانی

غار کتله خور یکی از مهم ترین جاذبه های گردشگری ایران و استان زنجان است، غاری بی بدیل و کم نظیر که نمونه آن را به ندرت خواهید دید. ساعات بازدید از این غار با توجه به فصول مختلف مابین ساعات 9 تا 17 و 10 تا 18 است. بازدید از غار به صورت گروهی و همراه با یک راهنما صورت می گیرد و حدود یک ساعت طول می کشد. شایان ذکر است که برای بازدید به ازای هر نفر باید مبلغ 15 هزار تومان پرداخت کنید. در نهایت امیدواریم که مطالب ارائه شده در این مقاله برای شما مفید واقع شود و از تماشا این غار و شگفتی ها و زیبایی هایش نهایت لذت را ببرید.

منبع: الی گشت
انتشار: 12 دی 1403 بروزرسانی: 12 دی 1403 گردآورنده: persinablog.ir شناسه مطلب: 8392

به "غار کتله خور، غاری بی نظیر در زنجان" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "غار کتله خور، غاری بی نظیر در زنجان"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید