همه آنچه از تَگَرگ نمی دانید!، چرا در زمستان بارش تَگَرگ عجیب است؟
به گزارش پرسینا بلاگ، تگرگ در اثر تغییرات ناگهانی هوا به وجود می آید، این فرآیند بیشتر در فصل بهار مشاهده می گردد.
به گزارش خبرنگار تگرگ، را همه می شناسند، برف هایی گوله شده که از آسمان به زمین می بارد!. در اصل قطرات باران هستند که یخ زده اند و براثر تغییرات ناگهانی آب و هوا می بارد اما مطلبی که در این میان مطرح می شود این است که چرا اغلب در فصل بهار این پدیده زیبا خودنمایی می نماید؟.
تَگَرگ یا (Hailstorm) به گونه ای از بارش می گویند و در اصل می توان اینگونه گفت که؛ تگرگ قطره های یخ بسته باران است که از آسمان فرو می ریزد.
تگرگ در اثر تغییرات ناگهانی هوا بر زمین فرو می ریزد و بیشتر در بهار موجب زیان سردرختی ها و دیگر محصول های کشاورزی می شود و در شمار آفات آسمانی است. علت ایجاد تگرگ برخورد سریع هوای نمناک به لایه های بالاتر و سردتر جو و یخ زدن ذرات بخار آب است.
قطر تگرگ ها در حدود 5 تا 50 میلی متر است و بیشتر از ابر های کومولونیمبوس (کومه ای بارا) که اغلب با رعد و برق همراه باشد، می بارد. تگرگ از یک هستهٔ مرکزی سفیدرنگ تشکیل شده که رشته های سفید زیادی دور آن را فرا گرفته است. این رشته ها نیز با پوستهٔ نازکی از یخ احاطه شده اند.
چرا در زمستان تگرگ نمی بارد؟!
اگر دقت نموده باشید تگرگ بیشتر در فصل بهار می بارد. براساس نظر بعضی از دانشمندان هرگاه باران یخ بزند، برف پدید می آید و اگر در این هنگام با آب و هوا آمیخته شود، تگرگ فراوری می شود.
بر اساس دیدگاهی منسوب به فیثاغورس و پیروانش، تگرگ هنگامی می بارد که ذرات آب با یاری گرمای هوا به جایی بالاتر از محل پدید آمدن برف و باران برسد؛ جایی که به واسطۀ نرسیدن بازتاب پرتو های خورشید از زمین بسیار سرد است. در زمستان گرمای هوا معمولاً چنین توانی ندارد، در نتیجه تگرگ بیشتر در بهار و پاییز می بارد تا زمستان!
فواید و مضرات بارش برف در بهار
بارش تگرگ و تشکیل تگرگ در فصل بهار در زمان مناسب آن و با بارش کم و دانه های یخی ریز می تواند برای محصولات کشاورزی مفید باشد و به آبیاری آن ها یاری کند، اما در بیشتر موارد این بارش ها به صورت دانه های درشت یخی هستند که با شدت و فاصله زمانی کمی می بارند و به دلیل یخ بودن، درشت بودن و شدت بارش می تواند آسیب های جدی را به محصولات کشاورزی وارد کند.
اگر میزان بارش تگرگ در فصل بهار زیاد باشد موجب می شود تا محصولات آسیب ببینند بارش تگرگ برای محصولات سر درختی مانند سیب، گیلاس زردآلو و … در فصل بهار موجب می شود تا شکوفه های این درختان با شدت برخورد تگرگ از بین بروند و با ریختن شکوفه درختان دچار آسیب می شوند و محصولات کم باری را در سال برای کشاورزان دارند.
علت علمی تشکیل تگرگ
علت علمی تشکیل تگرگ صاعقه و برخورد شدیدی است که هوای نمناک با لایه های هوا در سطوح بالا دارد سطوح بالایی هوا در فصل بهار دارای جوی سرد و یخ هستند که موجب می شود تا قطرات نمناک هوا در این سطوح یخ ببندد و به صورت بارش یخی به زمین فرد آیند.
به طور میانگین قطر تگرگ های بارشی 5- 50 میلی متر هستند و از نوع ابر های کومولونیمبوس که ابر های کومه ای بار هستند می بارد که با رعد و برق های پر صدا نیز همراه است. تگرگ دارای یک هسته مرکزی است که موجب تشکیل شدن آن شده است این هسته سفید رنگ رشته های مختلفی را در طول های مختلف تشکیل می دهد که موجب شکل گیری و بزرگ تر شدن تگرگ می شود. رشته های تشکیل شده از هسته مرکزی سفید با استفاده از پوسته های نازک یخی احاطه می شوند و به شکل دایره ای شکل می گیرند این دانه ها با استفاده از میکروسکوپ های مخصوص دیده آنالیز می شوند و دارای تصاویری بسیار زیبا و شگفت انگیز هستند.
منبع: باشگاه خبرنگاران جوانسفرهای ادلیا: سفرهای ادلیا: ارزانترین تورهای مسافرتی اروپایی، آسیایی و کانادا