راه هایی برای کاهش و درمان نفخ شدید

به گزارش پرسینا بلاگ، عوامل زیادی می توانند باعث بروز نفخ شدید شکم شوند. در این مطلب به معرفی 10 روش برای کاهش و درمان نفخ شدید اشاره خواهیم کرد. با ما همراه باشید.

راه هایی برای کاهش و درمان نفخ شدید

خبرنگاران| سرویس سلامت - پس از خوردن غذا، ممکن است شکم متورم شده و باعث بروز نفخ گردد. این حالت، معمولا ناشی از فراوری بیش از حد گاز یا اختلالات حرکتی ماهیچه ها در دستگاه گوارش است. نفخ می تواند باعث درد و ناراحتی شده و همچنین، شکم شما را عظیمتر کند. نفخ با احتباس آب تفاوت دارد. با این حال، اغلب این دو اصطلاح را به جای هم استفاده می نمایند. به طور خلاصه می توان این طور گفت که به مقدار بیش از حد جامدات، مایعات یا گاز در دستگاه گوارش، نفخ گفته می گردد.

هرچند در بعضی از افراد، نفخ عمدتا به علت افزایش حساسیت ایجاد می گردد. ممکن است این طور احساس گردد که به شکم فشار زیادی وارد شده، در حالی که این طور نیست. حدود 16 تا 30 درصد از افراد بیان نموده اند که به طور منظم، دچار نفخ شدید می شوند؛ بنابراین این حالت بسیار شایع است.

اگر چه گاهی اوقات، نفخ به علت بعضی بیماری ها ایجاد می گردد، اما اغلب، نوع رژیم و بعضی مواد غذایی باعث بروز نفخ می شوند. در ادامه به معرفی روش هایی برای کاهش نفخ شدید می پردازیم.

راه های درمان نفخ شدید

1. بیش از حد غذا نخورید

احساس پرشدگی شکم می تواند احساس نفخ را ایجاد کند، اما موضوع این است که شما بیش از حد غذا خورده اید. اگر بعد از خوردن وعده های اصلی غذا، احساس ناراحتی می کنید، می توانید وعده های غذایی خود را به دفعات بیشتری تقسیم کنید. علاوه بر این، باید غذای خود را خوب بجوید. این کار باعث می گردد که اولا هوای کمتری وارد دهان شما شده و همچنین باعث می گردد که شما آرام تر غذا بخورید.

2. عدم مصرف مواد غذایی آلرژی زا

مصرف بعضی از غذا ها می توانند باعث فراوری بیش از حد گاز، و در نتیجه نفخ شدید و دیگر علائم شوند. بعضی از این مواد غذایی عبارتند از:

لاکتوز: عدم تحمل لاکتوز باعث بروز بسیاری از علائم گوارشی مانند نفخ می گردد. لاکتوز، کربوهیدرات اصلی موجود در شیر است.

فروکتوز (قند میوه): عدم تحمل فروکتوز می تواند منجر به نفخ گردد.

تخم مرغ: ایجاد گاز و نفخ از علائم شایع آلرژی نسبت به تخم مرغ هستند.

گندم و گلوتن: بسیاری از افراد نسبت به گلوتن موجود در گندم، گندم آلمانی، جو و دیگر غلات حساسیت دارند.

3. عدم بلع هوا و گاز

دو نوع منبع گاز در دستگاه گوارش وجود دارند. یکی از آن ها گازی است که توسط باکتری در روده فراوری می گردد. منبع دیگر شامل هوا یا گازی است که در زمان خوردن یا نوشیدن، وارد دهان می شوند. جویدن آدامس، نوشیدن مایعات با نی و صحبت کردن در حین خوردن غذا می توانند منجر به افزایش بلع هوا شوند.

4. عدم مصرف غذا هایی که باعث ایجاد گاز می شوند

مصرف بعضی از غذا های غنی از فیبر، می توانند باعث فراوری گاز شوند. حبوباتی مانند لوبیا و عدس نیز می توانند باعث فراوری گاز و نفخ شدید شوند. همچنین غذا های چرب می توانند باعث کاهش هضم شوند. این حالت می تواند به سیر شدن شکم یاری کند، اما برای افرادی که مستعد نفخ هستند، مشکل ایجاد خواهد نمود.

5. استفاده از رژیم غذایی با فودمپ پایین

سندرم روده تحریک پذیر (IBS) شایع ترین اختلال گوارشی در دنیا است. علت این عارضه ناشناخته بوده و حدود 14 درصد افراد به آن دچار می شوند. علائم شایع این بیماری عبارتند از نفخ، درد شکم، اسهال و یا یبوست.

مطالعات متعدد نشان داده اند که کربوهیدرات های غیر قابل هضم که به آن ها فودمپ گفته می گردد، می توانند علائم سندرم روده تحریک پذیر را به طور قابل توجهی افزایش دهند. استفاده از رژیم غذایی با فودمپ پایین می تواند به کاهش علائمی مانند نفخ یاری کند. بعضی از غذا های حاوی فودمپ بالا عبارتند از:

  • گندم
  • پیاز
  • سیر
  • کلم بروکلی
  • کلم
  • گل کلم
  • کنگر فرنگی
  • لوبیا
  • سیب
  • گلابی
  • هندوانه

اگر دچار مسائل گوارشی و نفخ هستید، بهتر است از مصرف غذا های گفته شده در بالا اجتناب کنید.

6. اجتناب از مصرف بیش از حد الکل های قندی

الکل های قندی معمولا در غذا های بدون قند و آدامس یافت می شوند. این نوع شیرین نماینده ها به عنوان جایگزینی برای شکر مورد استفاده قرار می گیرند. هرچند مصرف بیش از حد آنها می تواند باعث بروز مسائل گوارشی گردد. باکتری های موجود در روده عظیم، آن ها را هضم نموده و باعث فراوری گاز می شوند.

7. مصرف آنزیم های گوارشی

مصرف بعضی از آنزیم های گوارشی می توانند به تجزیه کربوهیدرات های غیر قابل هضم یاری نمایند. بعضی از این آنزیم ها عبارتند از:

  • لاکتاز: این آنزیم لاکتوز را تبدیل به گلوکز و گالاکتوز می نماید و برای افراد مبتلا به حساسیت به لاکتوز مفید است.
  • مکمل بینو (Beano): این مکمل حاوی آنزیم آلفا گالاکتوزیداز بوده که می تواند به تجزیه کربوهیدرات های غیر قابل هضم یاری کند.

8. یبوست

یبوست یکی از شایع ترین مسائل گوارشی بوده و می تواند علل مختلفی داشته باشد. مطالعات نشان داده اند که یبوست اغلب می تواند علائم نفخ را افزایش دهد. مصرف فیبر های محلول می توانند به درمان یبوست یاری نمایند. هرچند مصرف بیش از حد فیبر می تواند علائم نفخ را بدتر کند. علاوه بر این مصرف آب به اندازه کافی و همچنین افزایش فعالیت های بدنی نیز می توانند به درمان یبوست یاری نمایند.

9. مصرف پروبیوتیک ها

گاز فراوری شده توسط باکتری روده، یکی از مهم ترین عوامل در بروز نفخ شدید است. مطالعات نشان داده اند که مصرف بعضی مکمل های پروبیوتیک می تواند در کاهش فراوری گاز و نفخ موثر واقع شوند.

10. استفاده از روغن نعناع

نفخ می تواند به علت تغییر عملکرد ماهیچه ها در دستگاه گوارش ایجاد گردد. استفاده از دارو های ضد اسپاسم می توانند به کاهش اسپاسم عضلانی یاری نمایند. علاوه بر این، مطالعات متعدد نشان داده اند که مصرف روغن نعناع نیز می تواند به کاهش علائم سندرم روده تحریک پذیر از جمله نفخ یاری کند. در خاتمه باید خاطر نشان کرد که اگر مبتلا به نفخ مزمن هستید، بهتر است حتما به پزشک مراجعه کنید. هرچند در بسیاری از موارد، با تغییر رژیم غذایی می توان علائم نفخ را کاهش داده و یا از بین برد.

برگرفته از: healthline.com

یومی بلاگ: یومی بلاگ | آرشیو خبری و مقالات متنوع وب

منبع: setare.com
انتشار: 20 مرداد 1400 بروزرسانی: 20 مرداد 1400 گردآورنده: persinablog.ir شناسه مطلب: 6467

به "راه هایی برای کاهش و درمان نفخ شدید" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "راه هایی برای کاهش و درمان نفخ شدید"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید