مساله حقوق مهاجران در اتحادیه مالی اوراسیا
به گزارش پرسینا بلاگ، در اجلاس سپتامبر اتحادیه مالی اورسیا در امسال قرار است موافقتنامه کشورهای عضو برای قوانین جدید و یکپارچه پیرامون حقوق بازنشستگی مهاجرین کاری در قلمرو این اتحادیه به تصویب نهایی رسیده و اجرا گردد.
به به گزارش گروه بین الملل خبرنگاران به نقل از دیپلمات، در پی اجلاس ماه مه گذشته اتحادیه مالی اوراسیا در نورسلطان، ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه گفت که حقوق بازنشستگی مساوی برای مهاجرین کاری در کشورهای عضو این اتحادیه که شامل روسیه، بلاروس، ارمنستان، قرقیزستان و قزاقستان می شود مورد توافق قرار گرفته و اکنون در مرحله نهایی آماده سازی است. این موافقتنامه با هدف حذف موانع اصلی و حل و فصل نگرانی های حقوقی برای مهاجرین کاری با مهارت بالا و پایین، اجرا شده است.
مساله حل نشده پرداخت حقوق بازنشستگی و صادرات این تسهیلات یکی از موانع اصلی پیش روی حرکت آزاد نیروی کار در داخل فضای اتحادیه مالی اوراسیا بوده است. در حال حاضر هر یک از کشورهای عضو ساختار حقوقی مخصوص به خود را با توجه به فرمت حقوق بازنشستگی استفاده می نماید که مبتنی بر قوانین نظام اشتغال دولتی است. اما، به منظور دریافت حقوق بازنشستگی در بسیاری از موارد، هر کسی می بایست اقامت دائم یا شهروندی کشوری که در آن کار نموده است را داشته باشد، و یا در قلمرو آن کشور برای میزان مشخصی از سال ها کار نموده، به سن خاصی رسیده و شماری از دیگر ملزومات را در بر داشته باشد. علاوه بر این، در بعضی موارد نیز هیچ قرارداد و پیمانی میان کشورها وجود ندارد و تجربه کاری انباشته شده در کشورهای دیگر، برای بازنشستگی آن ها محاسبه نمی شود. ساختار حقوق بازنشستگی برای کارگرهایی که از کشورهای دیگر مهاجرت می نمایند در قزاقستان و قرقیزستان پیش بینی نشده است. در خصوص ارمنستان، این ساختار گیر دفتر ثبت دعاوی حقوقی، برای رسیدگی است. با این حال، ارسال حقوق بازنشستگی همچنان غیرممکن به نظر می رسد. در روسیه، در حال حاضر مهاجرین کاری کشورهای عضو اتحادیه مالی اوراسیا در صندوق بازنشستگی این کشور مشارکت می نمایند؛ اما آن ها محق دریافت حقوق بازنشستگی پس از اتمام کار نیستند. سهم مشارکت نمایندگان نیز به میزان قابل توجهی در میان کشورهای عضو متفاوت است. کارگران در روسیه 22 درصد حقوق ماهیانه برای این امر دریافت می شود، در حالی که در بلاروس و قزاقستان این رقم معادل 29 و 10 درصد است.
موافقتنامه جدید می گوید که حقوق بازنشستگی بدون توجه به این که فرد در کدام کشور عضو اتحادیه مالی اوراسیا زندگی می نماید، پرداخت خواهد شد. به عبارت دیگر، حقوق بازنشستگی بدون توجه به این که فرد مستمری بگیر در آن کشور زندگی می نماید، اقامت دائم دارد و یا در کشوری دیگر، می تواند حقوق خود را دریافت کند. تجربه و سنوات کاری مورد احتیاج برای دیگر کشورهای عضو اتحادیه نیز بر اساس موافقتنامه جدید محاسبه خواهد شد. بنابراین، یک مستمری بگیر اهل روسیه که پس از بازنشستگی به کشور دیگری که عضو اتحادیه مالی اوراسیا است مهاجرت می نماید، به دریافت مستمری خود در روسیه ادامه خواهد داد. به طور مشابه، یک کارگر مهاجر از قرقیزستان که در روسیه کار نموده و سهم خود را نیز به صندوق بازنشستگی پرداخت نموده است، محق دریافت مستمری در آینده، حتی اگر او به قرقیزستان باز شود، خواهد بود. یک نکته مهم در این میان آن است که تنها مهاجرین کاری قانونی که به وسیله قراردادهای قانونی و اداره کار اشتغال دارند از چنین حقوقی برخوردار خواهند بود. در حال حاضر، همانطور که پیش تر اشاره شد، مهاجرین کاری در روسیه سهم خود را به صندوق بازنشستگی کی پردازند، اما این امر مبهم باقی می ماند که این پول چگونه صرف می شود. مهاجرین کاری پس از آن که این موافقتنامه اجرایی شود، می توانند بر روی سهامی که در این زمینه می پردازند، حساب نمایند.
بر اساس این موافقتنامه که قرار است در سپتامبر 2019 به امضا برسد، نخستین پرداخت ها پیش از سال 2020 انجام خواهد گرفت. پیش بینی فعلی این است که صندوق بازنشستگی روسیه معادل 75 میلیون روبل (حدودا 1.17 میلیون دلار) را می بایست طی سال های 2020 الی 2021 به شهروندان قزاقستان، قرقیزستان، بلاروس و ارمنستان پرداخت کند. علاوه بر این، 91 میلیون روبل نیز می بایست به شهروندان روس در دیگر کشورهای عضو اتحادیه مالی اوراسیا پرداخت شود. به هر حال، چه صندوق بازنشستگی این پرداخت ها را صورت دهد یا خیر، یک سوال دیگر باقی می ماند. صندوق بازنشستگی برای سال ها با کسری روبرو بوده است. طی یک دهه گذشته، بودجه فدرال حداقل یک سوم هزینه های صندوق بازنشستگی را پوشش داده که بین 28 الی 59 میلیارد دلار در سال بوده است. این کسری بودجه ای که همچنان در صندوق بازنشستگی موجود بوده و یک پنجم بودجه فدرال را به خود اختصاص داده است، یکی از مهم ترین دلایل پشت پرده اصلاحات در حوزه مستمری بازنسشتگان در روسیه بوده است. مشارکت نمایندگان در این امر نیز در توافق جدید یک لایه دیگری از هزینه ها را ایجاد خواهند کرد که صندوق بازنشستگی روسیه می بایست با آن دست و پنجه نرم کند.
سوال دیگری که وجود دارد این است که چه کسی محافظت از حقوق بازنشستگی مهاجرین کاری را تضمین خواهد نمود؟ نهادهای اتحادیه مالی اوراسیا طبیعتا به میزان لازم همچون همتایان خود در اتحادیه اروپا قوی و مستقل نیستند، اگرچه به همان ترتیب مدل شده اند. بر خلاف کمیسیون اروپایی، کمیسیون مالی اوراسیا نمی تواند یک کشور سرکش را به دادگاه این اتحادیه در مینسک بکشاند. ضعف این کمیسیون در خلال جنگ تاری میان کشورهای عضو زمانی که بلاروس آنالیز های مرزی گمرکی خود را دوباره برقرار کرد، آشکار شد. رئیس جمهور سابق قرقیزستان، آلماس بیک آتامبایف نیز انتقاد سختی در آن موقع از کمیسیون اوراسیایی برای ضعف در اقدام علیه قزاقستان، وقتی که نورسلطان نظربایف جریان آزاد کالاهای قرقیز به قزاقستان را با قرار دادن پایانه های کنترل مرزی و ممنوعیت ورود کالاهای قرقیز در سال 2017 اعمال کرد، صورت داد. با شکست این کمیسیون در تضمین همراهی و همکاری کشورهای عضو با قوانین اتحادیه مالی اوراسیا در موقعیت های مختلف ، توانایی آن برای حل و فصل اختلافات در چنین مساله مداومی نظیر مستمری بازنشستگان یک ابهام بزرگ محسوب می شود.
منبع: خبرگزاری تسنیمسفرهای ادلیا: سفرهای ادلیا: ارزانترین تورهای مسافرتی اروپایی، آسیایی و کانادا