نکاتی برای رهایی از درد سیاتیک
به گزارش پرسینا بلاگ، طب سنتی و اسلامی، پیشینه ای درخشان در تاریخ پزشکی ایران دارد و ظرفیت های بسیاری را برای به کارگیری در کنار طب نوین از خود نشان داده است. محققان کشور در مطالعه ای پژوهشی، استفاده از یکی از تکنیک های این طب را برای درمان درد سیاتیک مورد تأیید قرار داده اند.
به گزارش خبرنگاران، امروزه به علت سبک و روش زندگی، نوع تغذیه و رفتارهای نامناسب اجتماعی و شغلی انسان ها، شایع ترین علت ناتوانی افراد زیر 45 سال دردهای پشت کمر هستند. درمان دردهای کمر و سیاتیک در علم پزشکی نوین شامل فیزیوتراپی، تمرینات خاص ورزشی، داروهای مسکن مثل ضد التهاب های استروئیدی و غیراستروئیدی و گاهی شل نماینده های عضلانی، ضد تشنج ها، ضد افسردگی ها بوده و در صورت عدم پاسخ، از جراحی استفاده می گردد.
اما به اعتقاد پژوهشگران، عوارض متعدد داروهای مصرفی برای کاهش چنین دردهایی که ازجمله آن ها می توان به خونریزی های گوارشی، حملات قلبی و مغزی، مسمومیت های کبدی و کلیوی و عوارض پوستی، ریوی و خونی اشاره نمود، استفاده از چنین داروهایی را با ملاحظاتی روبرو می نماید. به همین دلیل با توجه به شیوع بسیار بالای بیماری های مورد اشاره در کنار هزینه ها و عوارض آن ها، ضروری است آنالیز بر روی روش های درمانی دیگری که هزینه و عوارض کم تری داشته باشند، انجام گیرد و در این راستا، استفاده از طب مکمل و همچنین طب سنتی، صندلی ویژه ای دارد.
در این زمینه، گروهی از محققان کشور از دانشگاه شاهد، مطالعه ای پژوهشی را طراحی و راهنمایی نموده اند که در آن تأثیر یکی از مهم ترین روش های درمان سنتی یعنی فصد بر درمان درد سیاتیک مورد ارزیابی قرار گرفته است.
فصد، نوعی روش خون گیری در طب سنتی است که شامل باز کردن منفذی کوچک در دیواره رگ به وسیله نیشتر است و طبق پنداشته های طب سنتی باعث خروج اخلاط فاسد بدن با خروج خون می گردد.
در مطالعه مورد اشاره فوق، از مرور اطلاعات کتابخانه ای با مراجعه به کتب مرجع طب ایرانی و آنالیز پژوهش های جدید از پایگاه های معتبر استفاده شده و در کنار آن، مطالعه میدانی به وسیله جمع آوری اطلاعات تعدادی از پزشکان ایرانی با سابقه فعالیت درمانی به طور متوسط 20 سال اجرا شده است.
نتایج حاصل از این پژوهش گویای آن است که با نوع دیدگاه طب ایرانی به بیماری دردهای مفصلی و سیاتیک، راه کارهای درمانی بسیار مؤثری قابل دسترسی هستند و یکی از مهم ترین آن ها انجام فصد است. چنان که فصد می تواند در تمام مراحل این بیماری به تنهایی یا در کنار تدابیر دیگر درمانی به طور مؤثری مورد استفاده قرار گیرد و حتی گاهی جهت پیشگیری از دردهای مفصلی نیز می توان از آن استفاده کرد.
طبق آنالیز های مجریان تحقیق فوق، پژوهش های جدید نیز تأثیر فصد بر درمان بسیاری از بیماری ها به ویژه درمان دردهای مفصلی را تأیید می نمایند.
آن گونه که سید سعید اسماعیلی، استادیار و متخصص طب سنتی دانشگاه شاهد و همکارانش می گویند: از دید طب سنتی، عوامل تأثیرگذار درد مفاصل به ترتیب شیوع عبارت اند از: ترکیب بلغم و صفرا، سپس بلغم به تنهایی، سپس دم به تنهایی، سپس صفرا به تنهایی، سپس سودا به تنهایی و بقیه به ندرت دیده می شوند و بر اساس این که سو مزاج غالب مسبب بیماری چه باشد، پروتکل و روش درمانی معین می گردد.
آن ها ادامه می دهند: به طورکلی درمان دردهای مفصلی از دیدگاه طب ایرانی شامل: برطرف علت ایجادنماینده بیماری، دفع خلط غالب مسبب بیماری، تعدیل یا اصلاح مزاج و تقویت عضو هستند و فصد می تواند در این روند درمانی، تنها راه درمان یا بخشی از درمان باشد.
بر این اساس، درواقع فصد یکی از بهترین درمان های درد عرق النسا یا همان سیاتیک است، به طوری که ابوعلی سینا آن را نافع ترین درمان نامیده که فوراً درد را ساکت می نماید.
به گفته اسماعیلی و همکارانش، بوعلی سینا توصیه اکید می نماید که: برای برطرف مشکل سیاتیک، اول فصد باسلیق سمت درد و سپس با فاصله دو سه روز فصد پا انجام گردد تا از تجمع مجدد ماده جلوگیری گردد. فصد پا بر اساس ناحیه انتشار درد انتخابی می گردد.
همچنین در این تحقیق آمده است که: اگر سبب درد سیاتیک، سو مزاج ساده باشد و علائم گرمی و حرارت وجود داشته باشد، ابتدا جهت کاهش حرارت و درمان سریع تر می توان فصد کرد، ولی ضروری است میزان دفع خون کم باشد و سپس اصلاح مزاج صورت گیرد.
یافته های این تحقیق جالب که بار دیگر، ظرفیت های کمتر شناخته شده طب سنتی را برای برطرف مسائل سلامت نشان می دهد، در نشریه تاریخ پزشکی به چاپ رسیده اند.
نشریه فوق، یک فصل نامه علمی پژوهشی است که توسط دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی منتشر می گردد.
منبع: خبرگزاری ایسناسفرهای ادلیا: سفرهای ادلیا: ارزانترین تورهای مسافرتی اروپایی، آسیایی و کانادا