طرز تهیه چای ماچا به 3 روش سرد و گرم
به گزارش پرسینا بلاگ، چای ماچا یکی از انواع چای سبز ژاپنی بسیار خاص و پرطرفدار است. چای ماچا به شکل پودر سبز زمردی عرضه شده و از برگ های تازه و در سایه پرورش یافته گیاه Camellia sinensis تهیه می گردد. برخلاف باقی انواع چای که فقط از عصاره برگ ها به دست می آیند، برای آماده کردن چای ماچا، کل برگ گیاه را آسیاب نموده و مصرف می نمایند. بنابراین، چای ماچا فواید بیشتری برای سلامتی دارد. شما می توانید چای ماچا را با آب یا با شیر حیوانی یا شیر گیاهی همراه با شیرین نماینده های دلخواه درست کنید. با این مقاله از در همراه ما باشید تا طرز تهیه چای ماچا با شیر را به شما آموزش دهیم.

طرز تهیه چای ماچا با شیر گرم در یک نگاه
برای تهیه چای ماچا با شیر گرم، ابتدا پودر ماچا را الک کنید و در فنجان بریزید. سپس، 60 میلی لیتر آب با دمای 70 الی 80 درجه سانتی گراد آماده کنید و روی پودر بریزید؛ این ترکیب را با همزن مخصوص یا قاشق به شکل W یا M به مدت 15 الی 30 ثانیه هم بزنید تا مایع یکدست و کف داری ایجاد گردد. در صورت تمایل، شیرین نماینده دلخواه را اضافه کنید و دوباره هم بزنید. سپس، شیر را جداگانه تا دمای 55 الی 65 درجه سانتی گراد گرم کنید و به آرامی روی ماچا بریزید. این نوشیدنی را سریعا سرو کنید تا کف آن حفظ گردد و طعم آن ایده آل بماند.
برای مطالعه مواد لازم، جزییات و مراحل طرز تهیه چای ماچا کافی شاپی ادامه این مطلب را بخوانید.
مواد لازم برای تهیه چای ماچا با شیر گرم
مواد اولیه | اندازه مورد احتیاج |
پودر چای ماچا | حدود 1 قاشق چای خوری (حدود 1 تا 2 گرم) |
آب گرم | حدود 60 میلی لیتر (دمای 70 تا 80 درجه سانتی گراد) |
شیر (حیوانی یا گیاهی) | 100 تا 150 میلی لیتر |
شکر، عسل یا شیره افرا | 1 الی 2 قاشق چای خوری |
مدت زمان لازم برای آماده سازی مواد اولیه: 5 الی 6 دقیقه
مدت زمان لازم برای تهیه چای ماچا: 2 الی 3 دقیقه
مراحل طرز تهیه چای ماچا با شیر گرم
طرز تهیه چای ماچا هم به صورت ساده با آب خالی و هم به صورت لاته با شیر گاو یا شیر گیاهی به صورت سرد یا گرم قابل انجام است.
مرحله اول: پودر ماچا را الک کنید
در اولین مرحله از طرز تهیه چای ماچا با شیر، پودر ماچا را یک الی دو بار الک کنید تا کاملا پوک و سبک گردد و هیچ گلوله ای نداشته باشد. به این ترتیب، پودر ماچا به آسانی حل می گردد. سپس، پودر ماچای الک شده را داخل فنجان یا لیوان بریزید.
مرحله دوم: آب را گرم کنید
در طرز تهیه چای ماچا خانگی، به ازای هر لیوان چای، به 60 میلی لیتر آب با دمای 70 الی 80 درجه سانتی گراد احتیاج دارید. توجه داشته باشید، اگر دمای آب بالاتر باشد، پودر ماچا می سوزد و طعم چای ماچا خراب می گردد.
از سوی دیگر، اگر دمای آب کمتر از این اندازه باشد، پودر ماچا به خوبی در آب حل نشده و گلوله می گردد. بنابراین، برای رسیدن آب به دمای مطلوب باید از دماسنج مخصوص آشپزی بهره ببرید. اگر به دماسنج دسترسی ندارید، پیشنهاد می کنیم ابتدا آب را بجوشانید و به دمای 100 درجه سانتی گراد برسانید؛ سپس، حرارت را خاموش کنید و درب کتری را برای 5 الی 7 دقیقه باز بگذارید تا آب جوشیده کمی خنک گردد و به دمای 70 الی 80 درجه سانتی گراد برسد.
مرحله سوم: آب گرم را اضافه کنید
پس از گذشت این مدت و رسیدن آب به دمای 70 الی 80 درجه سانتی گراد، به اندازه 60 میلی لیتر آب گرم را داخل لیوان روی پودر ماچا بریزید. این ترکیب را با همزن کوچک دستی، فوم ساز برقی یا حتی با قاشق با حرکتی شبیه به حرف لاتین W یا M به صورت پیاپی و به سرعت هم بزنید. این کار را برای 15 الی 30 ثانیه و تا زمانی انجام دهید که پودر ماچا کاملا در آب گرم حل گردد. توجه داشته باشید، در آخر باید مایع غلیظ و یکدستی با فوم لطیف و سبز رنگ ایجاد گردد.
مرحله چهارم: شیرین نماینده را اضافه کنید
در این مرحله از طرز تهیه چای ماچا لاته، می توانید شیرین نماینده دلخواه مانند شکر، عسل یا شیره افرا را به چای ماچا اضافه کنید. این ترکیب را دوباره با همان روشی که قبلا برایتان گفتیم هم بزنید تا ماده شیرین نماینده در چای حل گردد. افزودن شیرین نماینده کاملا اختیاری است؛ بنابراین، اگر علاقه ای به شیرین کردن چای ماچا ندارید، می توانید این مرحله را حذف کنید.
در صورت تمایل، برای خرید شکر و عسل و انواع چای می توانید به روش های و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.
مرحله پنجم: شیر را اضافه کنید
در این مرحله از طرز تهیه چای ماچا خانگی، شیر را در قابلمه مناسبی بریزید و برای یکی دو دقیقه روی حرارت میانه بگذارید تا گرم گردد و به دمای 55 الی 65 درجه سانتی گراد برسد.
در واقع، شیر را باید به اندازه ای گرم کنید که بخار سبکی از آن بلند گردد و با دست قابل لمس باشد (ولی دست تان را نسوزاند). در چنین شرایطی، دمای شیر معمولا در حدود 60 درجه و برای افزودن به چای ماچا لاته مناسب است. اگر دمای شیر بالاتر باشد، چای ماچا خراب می گردد و طعم سوختگی می گیرد. در ادامه، شیر گرم را به آرامی و به صورت لایه لایه روی ماچا بریزید.
برای خرید شیر می توانید به روش های حضوری و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.
مرحله آخر: چای ماچا را سرو کنید
در ادامه، چای ماچا لاته را در لیوان دلخواه بریزید و با کمی کف شیر یا پودر ماچا تزیین کنید. توجه داشته باشید، چای ماچا پس از آماده شدن به سرعت اکسید می گردد و کف ماچا می خوابد. برای تجربه چای ماچای خوش ظاهر و باکیفیت حتما آن را 3 الی 5 دقیقه پس از آماده سازی سرو کنید.
روش درست کردن چای ماچا لاته یخی (آیس ماچا لته)
طرز تهیه چای ماچا لاته یخی یا آیس ماچا لته در مراحل اولیه عینا مانند همان چیزی است که در رسپی بالا برایتان گفتیم؛ با این تفاوت که به جای شیر گرم باید شیر کاملا سرد با دمای کمتر از 10 درجه سانتی گراد را به چای ماچا اضافه کنید. اندازه دلخواه یخ را نیز در لیوان بریزید. اگر شیر کاملا سرد باشد، هنگام ترکیب با یخ، نوشیدنی رقیق نشده و کف لطیف تری ایجاد می گردد.
بیشتر بخوانید:
روش تهیه چای ماچا ساده
طرز تهیه چای ماچا ساده هم درست مانند دستور بالاست؛ با این تفاوت که به جای شیر باید آب گرم بیشتری به پودر ماچای حل شده در آب اضافه کنید.
نکات مهم در طرز تهیه چای ماچا کافی شاپی
- اگر ماچا را در شیکر درست می کنید، حتما ابتدا آن را با کمی آب گرم مخلوط کنید؛ سپس، بقیه مایعات را اضافه کنید و تکان دهید.
- برای تهیه ماچا لاته سرد، کف شیر را جداگانه درست کنید و روی نوشیدنی بریزید تا لایه لایه گردد.
- اگر چای ماچا طعم تلخی دارد، احتمالا کیفیت پودر ماچا پایین بوده یا آب بیش از اندازه داغ بوده است.
- اگر می خواهید جای ماچا را شیرین کنید، توصیه می کنیم ابتدا اندازه کمی شیرین نماینده اضافه نموده و بچشید. در صورت احتیاج اندازه شیرین نماینده را بیشتر کنید؛ چون هدف از شیرین کردن، متعادل سازی تلخی طبیعی ماچاست، نه پنهان کردن طعم آن.
- اگر پودر ماچا را ابتدا در آب گرم نریزید، به خوبی حل نمی گردد و گلوله گوله باقی می ماند. ضمناً، احتمالا هیچ کفی فراوری نمی گردد یا کف فراوری شده بسیار کم خواهد بود. از سوی دیگر، گرمای آب (در حد کنترل شده) یاری می نماید ترکیبات مفید چای ماچا بهتر آزاد شوند.
- اگر هدف شما تهیه ماچا سرد یا ماچا لاته یخی است، استفاده از آب سرد یا خنک ایرادی ندارد؛ ولی در این صورت، بهتر است ابتدا پودر را در کمی آب گرم (با دمای 60 الی 70 درجه سانتی گراد) حل نموده و سپس، مواد سرد را اضافه کنید.
- اگر شیر را مستقیما با ماچا و آب سرد ترکیب کنید، طعم رقیق و ترکیب نامتوازنی خواهید داشت.
- شیر داغ تر از 70 درجه ممکن است طعم سوختگی بدهد و ترکیب را خراب کند.
- برای درست کردن چای ماچا حتما از پودر ماچای درجه یک و تشریفاتی (ceremonial) بهره ببرید. توجه داشته باشید، پودر ماچای culinary مخصوص پخت وپز است.
- حتما پودر ماچا را از الک عبور دهید تا گلوله نگردد.
- برای درست کردن یک فنجان استاندارد چای ماچا به 1 الی 2 گرم پودر ماچا و 60 الی 80 میلی لیتر آب گرم احتیاج دارید.
- چای ماچا را با حرکات سریع W یا M شکل هم بزنید، نه دایره ای؛ این کار به فراوری کف ابری لطیف و نرم یاری می نماید.
انواع مختلف چای ماچا
- چای ماچای رسمی: که با کیفیت عالی و قیمت بسیار بالا در معابد بودایی مصرف می گردد.
- چای ماچای پرمیوم: این چای ماچا از برگ های جوان و باکیفیت درختچه چای درست می گردد.
- چای ماچای مورد استفاده در آشپزی که قیمت مناسب تری دارد و مزه تلخی دارد.
خواص چای ماچا برای سلامتی بدن
چای سبز یک نوشیدنی بی نظیر برای کاهش وزن و لاغری و سلامت اندام های حیاتی بدن مثل کبد و قلب است. به عبارت دیگر اگر شما به نوشیدن چای سبز علاقه دارید باید بگوییم با نوشیدن چای ماچا خواص بی نظیر چای سبز را چندین برابر دریافت می کنید. طعم چای ماچا تا حدود زیادی شبیه چای سبز اما علفی تر و بکرتر است.
چای ماچا و سرطان
آنتی اکسیدان موجود در چای ماچا که در چای سبز معمولی هم نقش بسیار مهم و اثربخشی دارد سبب می گردد تا رادیکال های آزاد مضر نتوانند به سلول های بدن آسیب زده و از بروز بیماری هایی مثل سرطان پیشگیری می نمایند.
از سوی دیگر چون چای ماچا برای درست شدن احتیاجی به دم کشیدن ندارد کاتچین و آنتی اکسیدان بیشتری به بدن می رساند و از آسیب سلولی پیشگیری می نماید. چای ماچا از ابتلا به سرطان و به خصوص سرطان پروستات در مردان پیشگیری می نماید. به همین علت هم چای ماچا خواص بی نظیری برای جوانسازی پوست و مو جلوگیری از چروک و پیر پوستی دارد.
چای ماچا و کبد چرب
چای ماچا از کبد در برابر رادیکال های آزاد محافظت نموده و از آن کبد سم زدایی می نماید. علاوه بر این در افرادی که مبتلا به دیابت هستند چای ماچا با تنظیم قند خون می تواند از آسیب به کلیه ها و کبد پیشگیری کند. بعلاوه ثابت شده در افرادی که مبتلا به غیر الکی هستند مصرف روزانه 500 میلی گرم چای ماچا سطح آنزیم های کبد تا حدود زیادی کاهش پیدا می نماید.
بد نیست بدانید چای ماچا به خاطر دارا بودن مقادیر زیادی کاتچین سرعت سوزاندن کالری ها را 35 تا 40 درصد افزایش می دهد. بعلاوه مصرف چای ماچا سرعت سوخت و ساز بدن و سوزاندن چربی ها را در حالت استراحت هم افزایش می دهد. چای ماچا کلسترول بد خون را کاهش داده و مصرف منظم آن از بروز حمله قلبی جلوگیری می نماید.
چای ماچا و تقویت سیستم ایمنی بدن
چای ماچا سبب تقویت حافظه می گردد، سیستم ایمنی بدن را در مقابله عفونت های ویروسی و باکتریایی تقویت نموده و سطح انرژی بدن را بالا می برد.
چای ماچا و کاهش وزن و لاغری
چای ماچا حاوی هورمون CCK است. این هورمون به صورت طبیعی در روده فراوری می گردد و مصرف چای ماچا اندازه ترشح آن را افزایش می دهد. فایده این هورمون چیست؟ موقع میل کردن غذا، هورمون CCK به مغز علامت می دهد که غذا به اندازه کافی وارد بدن شده است و به این ترتیب از پرخوری پیشگیری می نماید و سبب کاهش وزن و لاغری می گردد.
طبع چای ماچا سرد است و یک نوشیدنی عالی برای افرادی است که طبع گرم دارند. برای افرادی که طبع سرد دارند اضافه کردن عسل و دارچین مشکل را برطرف می نماید.
مضرات چای ماچا برای سلامتی بدن
چای ماچا علیرغم خواص بی نظیری که دارد شامل مضرات و عوارضی هم برای بدن است. عوارض چای ماچا برای بدن عبارتند از:
- توصیه شده که زنان باردار، شیرده و بچه ها چای ماچا مصرف ننمایند. کافئین و گاهی اندکی سرب موجود در چای ماچا (به خصوص اگر محصول کشور چین باشد، نه ژاپن، پس در خرید چای ماچا دقت کنید) برای بچه ها و زنان باردار و شیرده مضر است.
- علاوه بر این اگر به طور مرتب داروی خاصی مصرف می کنید چای ماچا ممکن است تداخل دارویی داشته باشد، پس حتما با پزشک خود مشورت کنید.
- نوشیدن چای ماچا جذب آهن را کاهش می دهد بنابراین برای افراد مبتلا به کم خونی مناسب نیست.
برترین زمان مصرف چای ماچا
برترین زمان مصرف چای ماچا یک یا دو ساعت بعد از میل کردن غذاست. نوشیدن ماچا با معده خالی توصیه نمی گردد، زیرا معمولا باعث حالت تهوع و معده درد به خصوص در افراد مبتلا به زخم معده و می گردد.
فوت و فن های خوشمزه شدن چای ماچا
ماچا چیست؟
ماچا پودر سبز رنگی است که از برگ های چای سبز آسیاب شده به دست می آید. برخلاف چای سبز معمولی ()، در ماچا کل برگ مصرف می گردد، در نتیجه کافئین و آنتی اکسیدان بیشتری دارد. این چای از برگ های گیاه کاملیا سیننسیس تهیه می گردد، گیاهی همواره سبز از خانواده Theaceae یا تنچا. این گیاه نخستین بار در تپه های کم ارتفاع و مرطوب جنوب غربی چین کشف شد.
بد نیست بدانید همه انواع چای از این گیاه به دست می آیند اما تفاوت در رنگ و مزه این چای ها به علت تفاوت در نحوه فرآوری آن هاست. برخلاف چای سیاه () که به وسیله تخمیر به دست می آید چای سبز با فرآیندهایی غیر از تخمیر به حاصل می گردد. چای ماچا در شرق آسیا شان و منزلت چای ماسالا () در شبه قاره هند را دارد.
تفاوت ماچا ceremonial و culinary چیست؟
ماچا Ceremonial grade مخصوص نوشیدن است و طعم ملایم، رنگ سبز روشن و کیفیت بالایی دارد. در حالی که، ماچا Culinary grade بیشتر برای آشپزی و تهیه انواع دسرها به کار می رود؛ این نوع پودر ماچا، رنگ تیره تر و طعم قوی تری دارد.
ماچا را با چه وسیله ای باید هم زد؟
برترین گزینه، چاسن (همزن بامبویی) است. در صورت دسترسی نداشتن به چاسن، می توانید از شیکر، همزن دستی کوچک یا حتی مخلوط کن بهره ببرید.
آیا ماچا حاوی کافئین است؟
بله. هر وعده ماچا (حدود 1 گرم) بین 60 الی 70 میلی گرم کافئین دارد؛ یعنی کمتر از قهوه، اما با اثر پایدارتر و ملایم تر.
آیا ماچا را می توانیم با شیر گیاهی ترکیب کنیم؟
بله، شما می توانید ماچا لاته (گرم یا سرد) را با شیر گاو یا انواع شیرهای گیاهی (مانند شیر بادام، جو، نارگیل) درست کنید.
نحوه مصرف چای ماچا چگونه است؟
بهتر است چای ماچا را با معده خالی ننوشید؛ چون ممکن است برایتان سنگین باشد. برترین زمان مصرف چای ماچا، صبح یا بعد از غذا به عنوان نوشیدنی انرژی بخش است.
ماچا را باید سریع نوشید یا می توان نگه داشت؟
چای ماچا باید بلافاصله پس از تهیه مصرف گردد. اگر ماچا را مدتی به حال خودش بگذارید، ته نشین شده و طعم آن افت پیدا می نماید.
پودر ماچا را در کجا و چگونه نگهداری کنیم؟
در ظرف دربسته، دور از نور، هوا، رطوبت و گرما. بهتر است پودر ماچا خصوصا پس از باز شدن در یخچال نگهداری گردد.
برای تهیه ماچا لاته سرد، اول شیر بریزیم یا ماچا؟
معمولا اول باید پودر ماچا را در آب گرم حل نموده و سپس، شیر و یخ را اضافه کنید. اگر می خواهید لایه لایه گردد، اول یخ و شیر را بریزید و ماچا را از بالا آرام اضافه کنید.
طرز تهیه چای ماچا برای لاغری چگونه است؟
روش درست کردن چای ماچا با هدف یاری به لاغری عینا مانند چای ماچا ساده است. برای اثرگذاری بیشتر در کاهش وزن، آن را نیم ساعت پیش از ورزش یا قبل از میان وعده ها بنوشید و از افزودن شیرین نماینده یا شیر خودداری کنید تا کالری اضافه ای وارد بدن تان نگردد. این نوشیدنی به واسطه داشتن آنتی اکسیدان های قوی و کافئین ملایم، سوخت وساز بدن را افزایش می دهد و به چربی سوزی طبیعی یاری می نماید.
منبع: افق کوروش